Бугарски предсједник

Радев одбио да именује владу у техничком мандату

  • Извор: СРНА
  • 19.08.2024. 22:18

Бугарски предсједник Румен Радев одбио је данас да именује владу у техничком мандату, чиме се продужава политичка криза у тој земљи усљед спора у вези са именовањем Калина Стојанова, који би поново требао да буде министар унутрашњих послова, пише портал "Политико".

Предсједник Радев и посланици из редова опозиције сматрају да је Стојанов сарадник Дељана Певског, олигарха који се налази на црној листи у САД и Британији због корупције.

Радев је нешто раније на друштвеној мрежи "Фејсбук" објавио да је "очигледно немогуће осигурати смиривања политичке ситуације и одржати поштене изборе, уколико Стојанов остане на функцији министра унутрашњих послова.

Додик у Требињу: У наредних мјесец, два почеће масовни ископ земљишта за изградњу аеродрома

Додик у Требињу: У наредних мјесец, два почеће масовни ископ земљишта за изградњу аеродрома

Према његовим ријечима, он је од вршиоца дужности премијера Горице Гранчарове-Козареве задужене за именовање привремене администрације затражио да размотри да, сем Стојанова, неког другог одреди на функцију министра унутрашњих послова, што је она одбила.

"Након одбијања Козареве да искористи пружену прилику, нећу потписати декрет за именовање администрације у техничком мандату у овом саставу и окончана је њена обавеза да је формира. У парламенту неће бити полагања заклетве, избори ће бити одгођени и након 20. октобра, а власти у техничком мандату обављаће своју дужност све док не буде формирана нова администрација", истакао је Радев.

Пожар у Бањалуци након невремена, поплављени подруми и гараже

Пожар у Бањалуци након невремена, поплављени подруми и гараже

"Политико" истиче да одлука Радева на неодређено вријеме одгађа парламентарне изборе који су претходно били заказани за 20. октобар.

У протекле три године, током којих су становници Бугарске шест пута ишли на изборе, разне политичке снаге нису успјеле да оформе стабилну администрацију. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: