Bugarski predsjednik

Radev odbio da imenuje vladu u tehničkom mandatu

  • Izvor: SRNA
  • 19.08.2024. 22:18

Bugarski predsjednik Rumen Radev odbio je danas da imenuje vladu u tehničkom mandatu, čime se produžava politička kriza u toj zemlji usljed spora u vezi sa imenovanjem Kalina Stojanova, koji bi ponovo trebao da bude ministar unutrašnjih poslova, piše portal "Politiko".

Predsjednik Radev i poslanici iz redova opozicije smatraju da je Stojanov saradnik Deljana Pevskog, oligarha koji se nalazi na crnoj listi u SAD i Britaniji zbog korupcije.

Radev je nešto ranije na društvenoj mreži "Fejsbuk" objavio da je "očigledno nemoguće osigurati smirivanja političke situacije i održati poštene izbore, ukoliko Stojanov ostane na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Dodik u Trebinju: U narednih mjesec, dva počeće masovni iskop zemljišta za izgradnju aerodroma

Dodik u Trebinju: U narednih mjesec, dva počeće masovni iskop zemljišta za izgradnju aerodroma

Prema njegovim riječima, on je od vršioca dužnosti premijera Gorice Grančarove-Kozareve zadužene za imenovanje privremene administracije zatražio da razmotri da, sem Stojanova, nekog drugog odredi na funkciju ministra unutrašnjih poslova, što je ona odbila.

"Nakon odbijanja Kozareve da iskoristi pruženu priliku, neću potpisati dekret za imenovanje administracije u tehničkom mandatu u ovom sastavu i okončana je njena obaveza da je formira. U parlamentu neće biti polaganja zakletve, izbori će biti odgođeni i nakon 20. oktobra, a vlasti u tehničkom mandatu obavljaće svoju dužnost sve dok ne bude formirana nova administracija", istakao je Radev.

Požar u Banjaluci nakon nevremena, poplavljeni podrumi i garaže

Požar u Banjaluci nakon nevremena, poplavljeni podrumi i garaže

"Politiko" ističe da odluka Radeva na neodređeno vrijeme odgađa parlamentarne izbore koji su prethodno bili zakazani za 20. oktobar.

U protekle tri godine, tokom kojih su stanovnici Bugarske šest puta išli na izbore, razne političke snage nisu uspjele da oforme stabilnu administraciju. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: