Пјонгјанг

Путин у посјети Сјеверној Кореји први пут послије 24 године

  • 18.06.2024. 08:40

Руски предсједник састаје се данас са Ким Џонг Уном у Пјонгјангу, уз забринутост САД због све ближих односа двије земље и најављене потписе споразума о партнерству.

Предсједник Русије Владимир Путин посјетиће Сјеверну Кореју први пут послије јула 2000, само четири мјесеца пошто је први пут изабран за предсједника Руске федерације. Састаће се са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Пјонгјангу, што је њихов други сусрет у посљедњих неколико мјесеци.

Сједињене Државе изразиле су забринутост због све ближих односа између двије земље, док је Кремљ овај догађај описао као "пријатељску државну посјету".

Током државне посјете Путина Пјонгјангу 18-19. јуна планирано је потписивање споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Сјеверне Кореје, који предвиђа наставак сарадње у области међународне политике, економије и безбједности, рекао је помоћник шефа руске државе Јуриј Ушаков.

Ова храна годишње убије око 370 хиљада људи

Ова храна годишње убије око 370 хиљада људи

"Они су још у фази припреме. У питању је и потенцијално закључење Свеобухватног споразума о стратешком партнерству. Ако буде потписан, он ће замијенити темељне документе који су потписани 1961, 2000. и 2001. године", рекао је Ушаков, објашњавајући да је ријеч о Уговору о пријатељству и узајамној помоћи, Уговору о пријатељству, добросусједству и сарадњи, Москвској и Пјонгјанској декларацији.

Путин ће присуствовати паради и концерту у Пјонгјангу, а посјетиће и Православну цркву Животворне Тројице, једину православну цркву у Сјеверној Кореји.

Очекује се да ће Путин боравити у гостинској кући Кумсусан, гдје је посљедњи пут боравио кинески лидер Си Ђинпинг током своје државне посјете 2019. године.

Путин у Сјеверну Кореју долази са новим министром одбране, Андрејом Белоусовим, док ће министар спољних послова Сергеј Лавров и замјеник премијера Александар Новак такође бити дио делегације.

Путин је у писму објављеном у сјевернокорејским државним медијима похвалио Сјеверну Кореју за "чврсту подршку" Москви у сукобу у Украјини.

Орбан: Брисел игнорише стварност и вољу народа

Орбан: Брисел игнорише стварност и вољу народа

Обећао је јачање трговинских и безбједносних система са Пјонгјангом "који нису под контролом Запада". Предсједник Путин је такође обећао подршку напорима Пјонгјанга да брани своје интересе упркос, како је навео, "америчком притиску, уцјенама и војним пријетњама".

"Наши противници настављају да снабдијевају неонацистички режим у Кијеву новцем, оружјем и обавјештајним подацима, дозвољавајући и заправо подстичући употребу модерног западног оружја и опреме за напад на руску територију. И то најчешће у очигледно мирољубиве сврхе. Пријете да ће послати своје војне контингенте у Украјину", навео је Путин у чланку за сјевернокорејски лист "Нодонг Синмун", чији је текст објавила прес-служба Кремља.

Вања добио температуру и умро дан касније, диспечер није хтио да пошаље Хитну

Вања добио температуру и умро дан касније, диспечер није хтио да пошаље Хитну

Ким је прошле недјеље изјавио да су везе са Русијом "прерасле у нераскидив однос сабораца".

Послије посјете Сјеверној Кореји, Путин планира да посјети и Вијетнам, гдје ће се разговарати о трговинским питањима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.