Иде у Кину

Путин први пут напушта Русију након оптужнице

  • Извор: Агенције
  • 19.09.2023. 19:22

Руски предсjедник Владимир Путин отпутоваће у Пекинг у октобру на разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом, што је његово прво познато путовање у иностранство откако је Међународни кривични суд (МКС) издао налог за његово хапшење.

Николај Патрушев, секретар руског Савјета безбједности, рекао је да покушај Запада да обузда Русију и Кину треба да продуби сарадњу између двије силе.

"Радујемо се темељним билатералним разговорима између руског предсједника Владимира Путина и кинеског предсједника Си Ђинпинга у октобру у Пекингу", рекао је Патрушев на састанку у Москви са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем, а преноси агенција "Интерфакс".

Међународни суд издао је налог за хапшење Путина

Путин ћ́е присуствовати трецћем Форуму Појас и пут, на који га је Си позвао током посјете Москви у марту. Неколико дана прије посјете Сија, Међународни кривични суд (МКС) издао је налог за хапшење Путина због незаконите депортације стотине дјеце из Украјине, што Москва пориче.

Кремљ је рекао да је налог доказ непријатељства Запада према Русији, која је покренула кривични поступак против тужилаца МКС-а и судија који су издали налог. Патрушев, близак Путинов савезник, рекао је да Русија жели да развија своје везе с Кином.

Русија је посвећена прогресивном развоју и јачању руско-кинеских односа", рекао је Патрушев и додао да двије силе имају 'свеобухватно партнерство и стратешку сарадњу'.

Пратите нас и путем Вибера