Руски предсједник

Путин продужио забрану продаје руске нафте по цијени коју су ограничиле САД

  • Извор: Агенције
  • 13.06.2024. 20:37

Руски предсједник Владимир Путин продужио је до 31. децембра указ којим се забрањује продаја руске нафте и нафтних деривата страним правним и физичким лицима ако уговори садрже услов о ограничењу цијене који су поставили Сједињене Америчке Државе и низ других земаља, наводи се у данас објављеној уредби.

Указ о примјени посебних економских мјера у сектору горива и енергије у вези са успостављањем максималне цијене руске нафте и нафтних деривата од неких страних земаља први пут је ступио на снагу 1. фебруара 2023. године и више пута је продужаван, пренио је Интерфакс.

Земље Групе 7 и Европска унија увеле су забрану увоза руске нафте и нафтних деривата, али су дозволиле бродовласницима својих земаља да их превозе и пружају посредничке и друге услуге ако се роба продаје по цијени која није већа од горње границе цијена коју су утврдиле поменуте државе.

Сврха ембарга и горње границе цијена на руску нафту и нафтне деривате је ограничавање прихода руског буџета од продаје енергената, уз одржавање снабдијевања нафтом и нафтним дериватима на свјетском тржишту.

Кремљ сматра да је поменути лимит вантржишни инструмент.

Сама предузећа и појединци, који су склопили уговоре о снабдијевању, дужни су да обезбиједе да уговори и њихове измјене не садрже одредбе о горњој цијени и морају да осигурају да се неспровођење овог услова прати до крајњег купца.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо због вас!

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.