Палестина

Први снимци: Хамас показао своје моћно оружје

  • Извор: Агенције
  • 01.11.2023. 15:23

Хамас је показао промотивни видео-снимак свог навођеног торпеда ал асеф.

Локално произведено оружје је наводно кориштено против више израелских циљева. Ово је први снимак који приказује ову врсту оружја у служби Хамаса.

Хамас је подијелио мало информација о оружју. Међутим, анализа слика открива неколико детаља.

Чини се да се ради о основном полупотопљеном подводном возилу без посаде (УУВ). Нос има рудиментарни ударни осигурач за експлозивну бојеву главу скромне величине. Води га камера у стилу го-про која је постављена близу тијела.

Ово сугерише само веома плитко роњење током напада, више полупотопно него право подводно возило.


Ухапшен у мајици са снимка: Убице Остердала снимљене камерама

Ухапшен у мајици са снимка: Убице Остердала снимљене камерама

Тијело налик торпеду је метално, што омогућава скромну дубину роњења. Могуће је да је састављен од боца са компримованим гасом.

Чини се да нема софистициран систем пловности, тако да је дубина роњења вјероватно контролисана великим површинама позади. Задњи завртањ (елиса) и плашт су можда одлијепили са старог ронилачког погонског возила (ДПВ).

Нејасно је да ли користи батерије за погон или неки облик мотора са унутрашњим сагоријевањем. Међутим, шупље цријево пролази дуж спољашње стране возила.

Ово подразумијева посљедње, мотор са унутрашњим сагоријевањем, вјероватно бензин. Ако је тако, онда је мотор приближно исте величине као и мотори на ваздушним возилима без посаде (УАВ).

На снимку се види да оружје носе у воду четири Хамасова рониоца из Бригаде Ал-Касам. Очигледно је кориштен током напада Хамаса на Израел из Газе 7. октобра 2023. године, који је назван операција "Ал-Акса поплава".

Ова чињеница је непровјерена, али је постојање оружја јасно.


Саобраћајка у Бањалуци: Преврнуо се аутомобил

Саобраћајка у Бањалуци: Преврнуо се аутомобил

На основу доступних видео-доказа зна се да су направљена најмање два оружја, али вјероватно и више њих.

Иако слике нуде нове детаље, постојање Хамасових подводних 'торпеда' било је јавно познато. У мају 2021. израелска влада је извијестила да је Хамас покушао да нападне израелску поморску имовину сличним оружјем.

Она је лансирана са сјевера Газе. Израелске снаге су брзо неутралисале и оружје и тим који га је лансирао.

Слично оружје, које комбинује карактеристике торпеда и подводних дронова, направили су Иран и Сјеверна Кореја. Можда Хезболах, у Либану, и Хути покрет, у Јемену, имају нешто слично. Ирански су професионалнији, као торпедо великог домета.

А сјевернокорејска породица "хаеил" је много већа и тешко наоружана, вјероватно са нуклеарном бојевом главом.

Дакле, нема сумње да су друга оружја ове врсте страшнија, али то не значи да торпедо ал-асеф неће бити схваћен озбиљно, наводе у "Навал њузу".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?