Palestina

Prvi snimci: Hamas pokazao svoje moćno oružje

  • Izvor: Agencije
  • 01.11.2023. 15:23

Hamas je pokazao promotivni video-snimak svog navođenog torpeda al asef.

Lokalno proizvedeno oružje je navodno korišteno protiv više izraelskih ciljeva. Ovo je prvi snimak koji prikazuje ovu vrstu oružja u službi Hamasa.

Hamas je podijelio malo informacija o oružju. Međutim, analiza slika otkriva nekoliko detalja.

Čini se da se radi o osnovnom polupotopljenom podvodnom vozilu bez posade (UUV). Nos ima rudimentarni udarni osigurač za eksplozivnu bojevu glavu skromne veličine. Vodi ga kamera u stilu go-pro koja je postavljena blizu tijela.

Ovo sugeriše samo veoma plitko ronjenje tokom napada, više polupotopno nego pravo podvodno vozilo.


Uhapšen u majici sa snimka: Ubice Osterdala snimljene kamerama

Uhapšen u majici sa snimka: Ubice Osterdala snimljene kamerama

Tijelo nalik torpedu je metalno, što omogućava skromnu dubinu ronjenja. Moguće je da je sastavljen od boca sa komprimovanim gasom.

Čini se da nema sofisticiran sistem plovnosti, tako da je dubina ronjenja vjerovatno kontrolisana velikim površinama pozadi. Zadnji zavrtanj (elisa) i plašt su možda odlijepili sa starog ronilačkog pogonskog vozila (DPV).

Nejasno je da li koristi baterije za pogon ili neki oblik motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Međutim, šuplje crijevo prolazi duž spoljašnje strane vozila.

Ovo podrazumijeva posljednje, motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, vjerovatno benzin. Ako je tako, onda je motor približno iste veličine kao i motori na vazdušnim vozilima bez posade (UAV).

Na snimku se vidi da oružje nose u vodu četiri Hamasova ronioca iz Brigade Al-Kasam. Očigledno je korišten tokom napada Hamasa na Izrael iz Gaze 7. oktobra 2023. godine, koji je nazvan operacija "Al-Aksa poplava".

Ova činjenica je neprovjerena, ali je postojanje oružja jasno.


Saobraćajka u Banjaluci: Prevrnuo se automobil

Saobraćajka u Banjaluci: Prevrnuo se automobil

Na osnovu dostupnih video-dokaza zna se da su napravljena najmanje dva oružja, ali vjerovatno i više njih.

Iako slike nude nove detalje, postojanje Hamasovih podvodnih 'torpeda' bilo je javno poznato. U maju 2021. izraelska vlada je izvijestila da je Hamas pokušao da napadne izraelsku pomorsku imovinu sličnim oružjem.

Ona je lansirana sa sjevera Gaze. Izraelske snage su brzo neutralisale i oružje i tim koji ga je lansirao.

Slično oružje, koje kombinuje karakteristike torpeda i podvodnih dronova, napravili su Iran i Sjeverna Koreja. Možda Hezbolah, u Libanu, i Huti pokret, u Jemenu, imaju nešto slično. Iranski su profesionalniji, kao torpedo velikog dometa.

A sjevernokorejska porodica "haeil" je mnogo veća i teško naoružana, vjerovatno sa nuklearnom bojevom glavom.

Dakle, nema sumnje da su druga oružja ove vrste strašnija, ali to ne znači da torpedo al-asef neće biti shvaćen ozbiljno, navode u "Naval njuzu".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.