Тунел

Процуриле информације са састанка ЦИА: Познато гдје се крије лидер Хамаса?

  • 16.07.2024. 14:11

Званичници америчке обавјештајне службе вјерују да се Јахја Синвар крије у тунелима испод свог родног мјеста, града Кан Јунис у Гази, и да је главни доносилац одлуке Хамаса о томе да ли ће група прихватити договор, рекао је директор ЦИА Вилијам Бернс.

Он је то рекао на скупу затвореном за јавност и додао да та обавјештајна агенција сматра да је лидер Хамаса у Гази Јахја Синвар изложен појачаном притиску сопствених војних команданата да прихвати споразум о прекиду ватре и оконча рат са Израелом, пише Си-Ен-Ен позивајући се на неименовани извор, а преноси Танјуг.

Нетанјаху: Нема потврде о елиминацији лидера Хамаса

Нетанјаху: Нема потврде о елиминацији лидера Хамаса

Бернс је додао и да је Синвар, који је осмислио напад на Израел 7. октобра, забринут да би могао да буде окривљен за патњу цивилног становништва Газе.

Бернс, који је мјесецима водио преговоре као представник администрације Џоа Бајдена, рекао је да је обавеза и израелске владе и Хамаса да искористе овај тренутак да договоре прекид ватре.

Појачани притисак на Синвара долази у тренутку када су Хамас и Израел договорили оквирни споразум који је предсједник САД Џо Бајден изложио крајем маја.

Израелска војска хоће примирје с Хамасом: Спремају се за велики рат?

Израелска војска хоће примирје с Хамасом: Спремају се за велики рат?

Бернс се недавно вратио у САД са путовања на Блиски исток гдје је покушао да унаприједи преговоре о прекиду ватре у Гази и споразуму о таоцима, а састао се са колегама посредницима из Катара и Египта, као и са шефом израелске спољне обавјештајне службе.

Он је у суботу рекао да постоји ”крхка могућност” и да су шансе за договор о прекиду ватре веће него што су биле, мјесецима након што је у новембру десетине талаца ослобођено кратког привременог примирја.

Нагласио је, ипак, да је завршна фаза преговора увијек тешка.

Елиминисано више од 900 бораца Хамаса

Елиминисано више од 900 бораца Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху се такође суочава са притиском домаће јавности да постигне споразум који би вратио кући преостале таоце из Газе.Хиљаде израелских демонстраната редовно излазе на улице Тел Авива захтијевајући од владе да се фокусира на повратак талаца, а не на војну кампању.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.