Tunel

Procurile informacije sa sastanka CIA: Poznato gdje se krije lider Hamasa?

  • 16.07.2024. 14:11

Zvaničnici američke obavještajne službe vjeruju da se Jahja Sinvar krije u tunelima ispod svog rodnog mjesta, grada Kan Junis u Gazi, i da je glavni donosilac odluke Hamasa o tome da li će grupa prihvatiti dogovor, rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

On je to rekao na skupu zatvorenom za javnost i dodao da ta obavještajna agencija smatra da je lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar izložen pojačanom pritisku sopstvenih vojnih komandanata da prihvati sporazum o prekidu vatre i okonča rat sa Izraelom, piše Si-Еn-Еn pozivajući se na neimenovani izvor, a prenosi Tanjug.

Netanjahu: Nema potvrde o eliminaciji lidera Hamasa

Netanjahu: Nema potvrde o eliminaciji lidera Hamasa

Berns je dodao i da je Sinvar, koji je osmislio napad na Izrael 7. oktobra, zabrinut da bi mogao da bude okrivljen za patnju civilnog stanovništva Gaze.

Berns, koji je mjesecima vodio pregovore kao predstavnik administracije Džoa Bajdena, rekao je da je obaveza i izraelske vlade i Hamasa da iskoriste ovaj trenutak da dogovore prekid vatre.

Pojačani pritisak na Sinvara dolazi u trenutku kada su Hamas i Izrael dogovorili okvirni sporazum koji je predsjednik SAD Džo Bajden izložio krajem maja.

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za veliki rat?

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za veliki rat?

Berns se nedavno vratio u SAD sa putovanja na Bliski istok gdje je pokušao da unaprijedi pregovore o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima, a sastao se sa kolegama posrednicima iz Katara i Еgipta, kao i sa šefom izraelske spoljne obavještajne službe.

On je u subotu rekao da postoji ”krhka mogućnost” i da su šanse za dogovor o prekidu vatre veće nego što su bile, mjesecima nakon što je u novembru desetine talaca oslobođeno kratkog privremenog primirja.

Naglasio je, ipak, da je završna faza pregovora uvijek teška.

Еliminisano više od 900 boraca Hamasa

Еliminisano više od 900 boraca Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se takođe suočava sa pritiskom domaće javnosti da postigne sporazum koji bi vratio kući preostale taoce iz Gaze.Hiljade izraelskih demonstranata redovno izlaze na ulice Tel Aviva zahtijevajući od vlade da se fokusira na povratak talaca, a ne na vojnu kampanju.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.