"Њујорк тајмс"

Израелска војска хоће примирје с Хамасом: Спремају се за велики рат?

  • 03.07.2024. 07:11

Високи израелски војни званичници желе примирје са Хамасом како би се ослободили таоци, а Тел Авив припремио за потенцијални сукоб великих размјера са Хезболахом на југу Либана, рекли су неименовани израелски званичници за "Њујорк тајмс".

Примирје би омогућило Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) да допуни залихе муниције.

Након девет мјесеци сукоба са палестинским покретом, израелској војсци "фали резервних дијелова, муниције, мотивације, па чак и трупа", цитира амерички лист анонимне званичнике.  

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

"Петоро војних званичника потврдило је да је војсци понестало граната. Војсци такође недостају резервни дијелови за тенкове, војне булдожере и оклопна возила, рекло је неколико званичника", пише "Њујорк тајмс".

Ипак, свих петоро званичника, као и бивши израелски званичник за националну безбједност Ејал Хулата, вјерују да би Израел имао довољно муниције за сукоб с Хезболахом, уколико на њега буде приморан. 

"Ако будемо увучени у већи рат, имамо довољно ресурса и људства, али желимо да то урадимо у најбољим условима. А тренутно немамо најбоље услове", рекао је Хулата.

Израел пријети свеопштим ратом, Хезболах одговара: Неће бити сигурних зона!

Израел пријети свеопштим ратом, Хезболах одговара: Неће бити сигурних зона!

На питање "Њујорк тајмса" да ли се ИДФ залаже за примирје с Хамасом, израелска војска је избјегла да пружи директан одговор, саопштивши умјесто тога да су њени циљеви уништење "Хамасове војних и руководствених способности, повратак талаца, и повратак израелских цивила у своје домове на југу и сјеверу", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.