Боб Мендез

Приштински лобиста који је већ био у центру скандала: Ко је сенатор против којег је подигнута оптужница?

  • 22.09.2023. 19:50

Федералне власти у Њујорку саопштиле су да ће објавити оптужницу против америчког сенатора и познатог албанског лобисте Боба Менендеза и његове супруге који се терете за кривична дјела давања мита и коруптиван однос са тројицом бизнисмена.

Менендез је, уз предсједницу Спољнополитичког одбора британског парламента Алишу Кернс и председника њемачког Спољнополитичког одбора Михаела Рота, био међу потписницима писма које су званичном Вашингтону, Бриселу и Лондону упутили поједини европски и амерички званичници који су тражили оштрију политику према Србији у контексту кризе на Косову и Метохији.

Амерички сенатор оптужен за примања мита

Амерички сенатор оптужен за примања мита

Оптужени сенатор је иначе предсједавајући Комитета за спољну политику Сената САД пред којим су у мају у оквиру саслушања "Процјена политике САД за Западни Балкан" говорили специјални савјетник Стејт департмента Дерек Шоле и изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. 

Менендез их је том приликом критиковао да не врше довољно велики притисак на Београд, који по његовим ријечима, за разлику од "Косова", не показује довољно добре воље. Тада је истакао да је забринут због тога што су Срби наклоњенији Кини и Русији и што већина грађана не жели да се придружи ЕУ, при чему је упитао Ескобара и Шолеа "какве штапове и шаргарепе" САД могу понудити Србији како би је одвојили од Кине и Русије и приближиле Западу.

Правила демократског посланичког клуба у Сенату примораће Менендеза да се повуче са мјеста предсједника Комитета, али он и даље може да буде члан вијећа, пренио је Си-Ен-Ен.

"Данас у 11:00 часова одржаће се конференција за штампу на којој ће бити најављено отпечаћење оптужнице којом се Роберт Менендез, амерички сенатор из Њу Џерсија, и његова супруга Надин Менендез терете за кривична дјела давања мита и корупције", саопштила је канцеларија америчког тужиоца за јужни округ Њујорка на Иксу (некадашњем Твитеру), преноси "Политико".

Менендез је био оптужен за корупцију и прије неколико година, али је то суђење поништено. Ипак, постоје индикације да америчком сенатору новац није једина слабост, будући да је био оптужен и за плаћање проститутки, од којих су неке биле малољетне.

Наиме, анонимна млада Доминиканка је 2013. године у писму које је објавило Удружење грађана за одговорност и етику у Вашингтону навела да је са Менендезом у више наврата имала сексуалне односе на секс журкама у Доминиканској Републици које је организовао донатор његове кампање доктор Саломон Мелген.  

Она тврди да је 2009. године, када јој се "ближи 17. рођендан" имала секс са сенатором "најмање три пута".

"Сенатор Менендез воли најмлађе и најновије дјевојке. У почетку је дјеловао тако озбиљно, јер никада ни са ким није разговарао, али је исти као и остали и има отприлике исти укус као и доктор Мелген - веома префињен. Мислим да су нас чешће водили на медицинске прегледе због њега", додала је она у писму, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.