Bob Mendez

Prištinski lobista koji je već bio u centru skandala: Ko je senator protiv kojeg je podignuta optužnica?

  • 22.09.2023. 19:50

Federalne vlasti u Njujorku saopštile su da će objaviti optužnicu protiv američkog senatora i poznatog albanskog lobiste Boba Menendeza i njegove supruge koji se terete za krivična djela davanja mita i koruptivan odnos sa trojicom biznismena.

Menendez je, uz predsjednicu Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Ališu Kerns i predsednika njemačkog Spoljnopolitičkog odbora Mihaela Rota, bio među potpisnicima pisma koje su zvaničnom Vašingtonu, Briselu i Londonu uputili pojedini evropski i američki zvaničnici koji su tražili oštriju politiku prema Srbiji u kontekstu krize na Kosovu i Metohiji.

Američki senator optužen za primanja mita

Američki senator optužen za primanja mita

Optuženi senator je inače predsjedavajući Komiteta za spoljnu politiku Senata SAD pred kojim su u maju u okviru saslušanja "Procjena politike SAD za Zapadni Balkan" govorili specijalni savjetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Еskobar. 

Menendez ih je tom prilikom kritikovao da ne vrše dovoljno veliki pritisak na Beograd, koji po njegovim riječima, za razliku od "Kosova", ne pokazuje dovoljno dobre volje. Tada je istakao da je zabrinut zbog toga što su Srbi naklonjeniji Kini i Rusiji i što većina građana ne želi da se pridruži ЕU, pri čemu je upitao Еskobara i Šolea "kakve štapove i šargarepe" SAD mogu ponuditi Srbiji kako bi je odvojili od Kine i Rusije i približile Zapadu.

Pravila demokratskog poslaničkog kluba u Senatu primoraće Menendeza da se povuče sa mjesta predsjednika Komiteta, ali on i dalje može da bude član vijeća, prenio je Si-Еn-Еn.

"Danas u 11:00 časova održaće se konferencija za štampu na kojoj će biti najavljeno otpečaćenje optužnice kojom se Robert Menendez, američki senator iz Nju Džersija, i njegova supruga Nadin Menendez terete za krivična djela davanja mita i korupcije", saopštila je kancelarija američkog tužioca za južni okrug Njujorka na Iksu (nekadašnjem Tviteru), prenosi "Politiko".

Menendez je bio optužen za korupciju i prije nekoliko godina, ali je to suđenje poništeno. Ipak, postoje indikacije da američkom senatoru novac nije jedina slabost, budući da je bio optužen i za plaćanje prostitutki, od kojih su neke bile maloljetne.

Naime, anonimna mlada Dominikanka je 2013. godine u pismu koje je objavilo Udruženje građana za odgovornost i etiku u Vašingtonu navela da je sa Menendezom u više navrata imala seksualne odnose na seks žurkama u Dominikanskoj Republici koje je organizovao donator njegove kampanje doktor Salomon Melgen.  

Ona tvrdi da je 2009. godine, kada joj se "bliži 17. rođendan" imala seks sa senatorom "najmanje tri puta".

"Senator Menendez voli najmlađe i najnovije djevojke. U početku je djelovao tako ozbiljno, jer nikada ni sa kim nije razgovarao, ali je isti kao i ostali i ima otprilike isti ukus kao i doktor Melgen - veoma prefinjen. Mislim da su nas češće vodili na medicinske preglede zbog njega", dodala je ona u pismu, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera