Европа на удару

Пријете катастрофалне кише, земље се припремају за потоп: Спремају се џакови с пијеском, празне се водене акумулације

  • 13.09.2024. 17:55

Џакови с пијеском се припремају у Аустрији, водене акумулације су испражњене у Чешкој, а у Пољској се очекују нагле поплаве, док метеоролози упозоравају на дане са "потенцијално катастрофалним" падавинама.

Пољски премијер Доналд Туск рекао је да "нема разлога за панику" након што је присуствовао брифингу о ризику од поплава у Вроцлаву, усљед прогноза да ће пасти 15 cm кише у четири јужне покрајине те земље, пише Би-Би-Си.

У Аустрији, јака киша и снијег у планинама већ су изазвали поремећаје у саобраћају, а канцелар Карл Нехамер изјавио је да је војска спремна да распореди до 1.000 војника ако буде потребно.

Европа се спрема за велике поплаве, могле би бити најгоре у посљедњих 1.000 година

Европа се спрема за велике поплаве, могле би бити најгоре у посљедњих 1.000 година

Главни град Чешке Праг не препушта ништа случају након поплава које су разориле град прије двије деценије.

Слике из 2002. године, када су поплављене метро станице, становници евакуисани гуменим чамцима и сцене утапања слонова у прашком зоолошком врту, дубоко су урезане у локално сјећање.

Непосредно прије 10.00 сати у петак, дебела челична врата, један метар широка, затворила су такозвани Ђавољи канал или Чертовку, уски водени канал који пролази кроз историјски дио Мале стране у Прагу прије него што се поново улије у ријеку Влтаву.

Врата на Чертовки дио су националне мреже одбрамбених система против поплава, за коју званичници кажу да је коштала више од милијарду евра како би се спријечило понављање катастрофалних штета из 1997. и 2002. године.

Европи пријети катастрофа: Цијели континент биће поплављен

Европи пријети катастрофа: Цијели континент биће поплављен

Праг се нада да ће избјећи најгоре поплаве. Пажња је овог викенда усмјерена на централне и источне дијелове земље, посебно на Сјеверну Моравску, гдје је 50 људи изгубило живот 1997. године.

Планине Јесеници могле би примити око 400 mm кише у наредна три дана, а та вода ће се затим сливати низ ријеку Одру и даље према Пољској, пролазећи поред многих градова и села на том путу.

Након што је присуствовао брифингу хитних служби на југозападу Пољске, Доналд Туск је покушао да умири јавност рекавши да прогнозе нису "превише алармантне" и да нема разлога да се очекује било шта што би могло представљати пријетњу по цијелу земљу.

Пољска територијална војска је у приправности, рекао је он, а у једној од четири јужне покрајине, Малопољској, процјењује се да је ускладиштено око два милиона џакова с пијеском, док је још милион доступно у Доњој Шлезији, покрајини око Вроцлава.

Паника, спрема се хаос, пријети потпуни потоп: ''Откажите све''

Паника, спрема се хаос, пријети потпуни потоп: ''Откажите све''

"Ако се нешто може очекивати, а на то желимо да будемо спремни, то су, наравно, локализоване поплаве или такозване нагле поплаве", додао је он.

Хиљаде становника Вроцлава морале су користити степенице у својим вишеспратницама јер су лифтови били искључени због страха од поплава, пренијели су локални медији.

Пољски Институт за метеорологију и управљање водама касније је проширио највиши ниво узбуне са четири јужне покрајине на ушће ријеке Одре у Шћећину, гдје се улива у Балтичко море.

Аустрија је имала најтоплији август од када се врше мјерења, према подацима федералног института Geosphere Austri.

Сада упозорава на 10-20 cm кише у многим регионима у року од неколико дана. На неким мјестима могло би пасти знатно више од 20 cm, посебно у планинама Горње и Доње Аустрије и у сјеверној Горњој Штајерској.

Аустријски центар за упозорење на олује саопштио је да ће у неким подручјима бити оборени досадашњи рекорди за цијели мјесец септембар "у само неколико дана".

Мануел Келемен, метеоролог за Пулс24 ТВ, каже да је, са метеоролошке тачке гледишта, "оно што тренутно доживљавамо ванредно, ако не и без преседана".

Жељезнички систем ОЕББ савјетовао је све путнике да одложе нехитна путовања. Дио жељезничке пруге Тауерн између Бад Хофгаштајна и Бекштајна у покрајини Салзбург затворен је због јаких сњежних падавина.

Поплаве и клизишта су могући, а очекују се и олујни вјетрови у главном граду, Бечу.

Хуманитарна организација Каритас апеловала је на волонтере да помогну у погођеним областима.

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

Непрекидна јака киша очекује се и преко границе, у њемачкој покрајини Баварској.

Ово је, наравно, регионална, а не национална ванредна ситуација, са великим дијелом централне Европе који је погођен.

Али подсјећање на националне приоритете дошло је раније ове недјеље када су чешки званичници саопштили да су били приморани да одбију њемачки захтјев да престану са пражњењем акумулација у ријеку Влтаву, која се улива у ријеку Елбу и даље према Њемачкој, након што је дошло до урушавања моста у Дрездену.

Те акумулације – низ од девет брана познатих као Влтавска каскада – морају бити полупразни како би примили оно што ће донијети овај викенд, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера