Драстична промјена времена

Европи пријети катастрофа: Цијели континент биће поплављен

  • Извор: Курир
  • 08.09.2024. 21:55

Први талас хладног ваздуха већ ће у ноћи са недјеље на понедјељак прећи преко сјеверног Средоземља и Алпа. Постоји могућност јаких грмљавинских олуја, а од понедјељка ујутро могуће су поплаве на сјеверу Италије, у Словенији и Аустрији.

Крајем сљедеће седмице у средњу Европу стиже хладнија ваздушна маса, која би могла донијети лоше временске прилике, додатне поплаве и солидну количину снијега на Алпима. Занимљиво је да ће обилне падавине задесити и пустињу Сахару, гдје би у септембру у већем дијелу западне Сахаре могло пасти и више од 500 одсто уобичајене мјесечне количине падавина. Ако дође до тога, дијелови пустиње ће озеленити.

Што су мора топлија, већа је вјероватноћа екстремнијих и обилнијих падавина

Ова два таласа, ниски над западном Европом и тропски у сјеверозападној Африци, утицаће на путању ваздушне масе, која би сљедећих дана на сјевер Средоземља и у средњу Европу могла донијети топао и знатно влажан ваздух, што ће довести до лошег времена и могућих поплава. На ниво влаге и количину падавина до средине септембра утицаће и екстремни морски топлотни талас, у комбинацији са још увијек необично топлим водама Средоземног мора. Наиме, глобална мора, мора око Европе, а посебно Средоземно море, значајно су се загријала након великих и дуготрајних љетних топлотних таласа.

Мора широм Европе почетком септембра још су изузетно топла, поготово у балтичким, сјеверним и медитеранским областима. То укључује Лигурско и Тиренско море, Јадранско море, Јонско море и Егејско море, гдје су температуре воде око четири до шест степени Целзијусових више од просјека. Што су мора топлија, већа је вјероватноћа екстремнијих и обилнијих падавина.

Опасност од поплава

До понедјељка ујутро хладан фронт ће стићи у јужну и средњу Италију и на јужни Јадран, а захватиће земље западног Балканског полуострва. Након тога слиједи кратко затишје, а онда ће се крајем седмице над Европом опет успоставити знатно хладнији коридор ваздушних маса.

Такви временски услови савршен су рецепт за продужено раздобље прекомјерних падавина и високог ризика од потенцијалних поплава у цијелом региону. С обзиром на то да ће први фронт који ће трајати данас и сутра бити кратког вијека, неће пуно утицати на температуру мора. То значи да би крајем сљедеће седмице други систем могао да донесе још више падавина сјеверу Италије, Аустрији, Словенији и Хрватској. Досадашње искуство говори да треба пажљиво пратити развој ситуације због могућих поплава.

Идућег викенда слиједи знатно хладније вријеме с температурама око осам до 12 степени Целзијусових, што је испод просјека за средину септембра. У западној половини Европе биће пуно хладније него иначе. Овај хладни талас могао би довести до првих значајнијих снијежних падавина у Алпима, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера