"Борис"

Европа се спрема за велике поплаве, могле би бити најгоре у посљедњих 1.000 година

  • 12.09.2024. 20:38

Централна Европа припрема се за најгоре поплаве посљедњих деценија због проласка циклона "Борис".

По чешким и пољским метеоролозима, у неким подручјима њихових земаља могло би пасти до 400 литара кише по метру квадратном у идућа четири дана, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара.

Културне манифестације предвиђене за овај викенд отказане су у те четири земље због најављеног проласка циклона. У Пољској су оглашени метеоаларми за југ земље, прије свега градове на Одри.

Паника, спрема се хаос, пријети потпуни потоп: ''Откажите све''

Паника, спрема се хаос, пријети потпуни потоп: ''Откажите све''

Постоји реалан ризик од локалних поплава у петак и недјељу, упозорили су пољски метеоролози. У Вроцлаву који има 675.000 становника, општина је основала кризни штаб. По чешком министру Петру Хладику, ситуација у земљи "могла би бити слична оној 1997. и 2002."

Поплаве 1997. погодиле су Моравску, на истоку Чешке. Погинуло је 50 људи уз неколико милијарди америчких долара штете. Управо у тој регији и овај се пут очекују најгоре падавине. Године 2002. поплаве су погодиле запад земље, однијевши 17 људских живота и изазвавши још већу штету него 1997.

Градови у Моравској подигли су баријере против поплава и припремили вреће с пијеском у очекивању олује коју ће пратити вјетрови брзине до 100 километара на сат. Велики број културних манифестација у регији отказани су, укључујући годишњи фестивал вина у Знојму који привлачи на хиљаде посјетилаца. Отказан је и римски фестивал у Карнунтуму у Аустрији.

По аустријској телевизији ОРФ, водостај Дунава могао би нарасти до разина које нису виђене пет до десет година. Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна распоредити до хиљаду војника буде ли потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Облаци и вјетар над Бањалуком, активан метеоаларм

Облаци и вјетар над Бањалуком, активан метеоаларм

Падавине би могле бити веће од оних које су погодиле Централну Европу 2013., а које су тада биле сматране најгорима у хиљаду година, упозорава словачка метеоролошка служба иметео.ск. С премјештањем хладног вала над Европом према истоку, први је снијег пао и на словенској Кредарици.

Олујно невријеме највише проблема изазвало је у словенском приморју. У словенској Истри у само неколико сати пало је више кише него што уобичајено падне тијеком цијелог љета.

Хрватски метеоролог Зоран Вакула говорио је о наглим промјенама времена и циклони Борис која је донијела захлађење.

Стигао први снијег

Стигао први снијег

- Ријеч је о подручју сниженог тлака зрака, циклона која се премјешта изнад нашег дијела Европе, доносећи знатну промјену времена. С једне стране долази топли зрак, с друге стране са сјевера и сјеверозапада Европе хладнији зрак. Зрачне масе се мијешају и због тога ћемо имати и у наставку дана, а већ смо имали понегдје, обилне падавине - најавио је Вакула.

Додаје како је у задњих 24 сата највише кише пало на подручју Горског котара и сјеверног Јадрана. Према службеним подацима ДХМЗ-а, каже, више од 50 литара, а највише у Црном лугу и Рисњаку с око 72 литре по квадратном метру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм