Примирје договорено уз посредство Катара

Прекид ватре између Хамаса и Израела, још нема пуштања затвореника!

  • 23.11.2023. 07:45

Примирје између Израела и палестинског покрета Хамас које је договорено уз посредство Катара, требало би да ступи на снагу данас у 10 сати по локалном времену.

Како преноси Ројтерс, ослобађање талаца у оквиру привременог примирја неће се десити прије петка, рекли су израелски и амерички савјетници за националну безбједност, рушећи наде породица да ће њихови најближи бити ослобођени у четвртак.

Израел и Хамас постигли споразум о привременом прекиду ватре и размјени заробљеника

Израел и Хамас постигли споразум о привременом прекиду ватре и размјени заробљеника

Високо позиционирани званичник Хамаса Муса Абу Марзук рекао је јуче да ће договор о привременом примирју и размјени талаца ступити на снагу у 10 сати, што је касније потврдио и високо позиционирани званичник Израела, који је тражио да остане анониман.

Израелски кабинет јуче је званично објавио одлуку о примирју са Хамасом, наводећи да ће прекид ватре бити ограничен на 10 дана од првог ослобађања талаца.

У објави се наводи да ће споразумом бити омогућено ослобађање отприлике 50 талаца, од око 240 људи отетих током терористичког напада Хамаса 7. октобра, преноси "Тајмс оф Израел".

"Газа Марине": Ово би могао бити прави разлог зашто је почео сукоб Хамаса и Израела

Одлука владе Израела представља оквир за договор који укључује три анекса: препоруку саветника за националну безбједност Цачија Ханегбија, повјерљиви документ који је представљен кабинету, али није објављен и списак од 300 палестинских затвореника који испуњавају услове за ослобађање у оквиру споразума.

Према одлуци, свих 300 палестинских затвореника биће ослобођено само под условом да 100 живих талаца, израелских држављана или становника Израела, буде ослобођено из Газе и враћено у Израел.

У првој фази, Израел ће ослободити 150 палестинских затвореника када 50 талаца буде враћено у Израел.

Прва фаза ће се одвијати у четири корака, са најмање 10 талаца који ће бити сукцесивно ослобађани.

У другој фази, Израел ће ослободити додатних 150 палестинских затвореника под условом да 50 додатних талаца буде враћено у Израел, истом динамиком као у првој фази.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.