Primirje dogovoreno uz posredstvo Katara

Prekid vatre između Hamasa i Izraela, još nema puštanja zatvorenika!

  • 23.11.2023. 07:45

Primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koje je dogovoreno uz posredstvo Katara, trebalo bi da stupi na snagu danas u 10 sati po lokalnom vremenu.

Kako prenosi Rojters, oslobađanje talaca u okviru privremenog primirja neće se desiti prije petka, rekli su izraelski i američki savjetnici za nacionalnu bezbjednost, rušeći nade porodica da će njihovi najbliži biti oslobođeni u četvrtak.

Izrael i Hamas postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Izrael i Hamas postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je juče da će dogovor o privremenom primirju i razmjeni talaca stupiti na snagu u 10 sati, što je kasnije potvrdio i visoko pozicionirani zvaničnik Izraela, koji je tražio da ostane anoniman.

Izraelski kabinet juče je zvanično objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi "Tajms of Izrael".

"Gaza Marine": Ovo bi mogao biti pravi razlog zašto je počeo sukob Hamasa i Izraela

Odluka vlade Izraela predstavlja okvir za dogovor koji uključuje tri aneksa: preporuku savetnika za nacionalnu bezbjednost Cačija Hanegbija, povjerljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Prva faza će se odvijati u četiri koraka, sa najmanje 10 talaca koji će biti sukcesivno oslobađani.

U drugoj fazi, Izrael će osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika pod uslovom da 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael, istom dinamikom kao u prvoj fazi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: