Има и људских жртава

Поплаве харају Европом, алармантно стање у бројним покрајинама

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 15.09.2024. 08:44

Поплаве не престају харати средњом и источном Европом, а стање је алармантно у бројним покрајинама. Румунија је поставила кампове за људе који су морали напустити своје домове те је покренула операције спашавања након што су у тој земљи поплаве убиле најмање четири особе и уништиле хиљаде домова на истоку земље.

Четворо мртвих пронађено је у југоисточној регији Галати, потврдиле су хитне службе за АФП.

Војни бродови и авиони користе се за пребацивање људи на сигурно, а премијер Марцел Сиолаку рекао је да је сада приоритет спријечити даљњи губитак живота, преноси ББЦ.

Протеклих дана обилне кише запљуснуле су средњу и источну Европу, ријеке су набујале, а упозорења од поплава издана су широм Чешке, Пољске, Аустрије, Словачке и Мађарске. У међувремену је на већим надморским висинама већ пао и први снијег.

Предсједник Додик на академији у Новом Саду поводом Дана српског јединства

Предсједник Додик на академији у Новом Саду поводом Дана српског јединства

Подигле су бране против поплава у главном граду Чешке, Прагу. "Морамо бити спремни за најгори сценарио. Тежак викенд је пред нама", рекао је чешки премијер Петр Фиала након састанка владиног централног кризног комитета.

У дијеловима Пољске становници су евакуисани. Пољски министар унутрашњих послова Томаш Шимоњак рекао је да је "ситуација тешка" у подручјима која окружују четири ријеке те упозорио да "најгоре тек долази". На југозападу је ријека Биала премашила сигуран ниво за два метра, а посебно су забринути за Моров и Глухолаци.

Становници Глухолација су за ББЦ изјавили да су већ припремили вреће с пијеском те пумпе за преусмјеравање воде, али да је "немогуће предвидјети што ће се догодити". Додали су да је ово "ноћна мора за људе који тамо живе" те да су сви уплашени и да се чини као да нема наде да ће киша тако скоро престати.

''Косу скрати, храброст врати'': Донаторска акција за дјецу обољелу од карцинома

''Косу скрати, храброст врати'': Донаторска акција за дјецу обољелу од карцинома

"Наравно да се бојим. Вода је најјача сила природе. Сви се боје", рекла је једна грађанка за ББЦ.

У граду Вроцлаву хиљаде становника морало је користити стубишта високих зграда јер су лифтови затворени због страха од поплава, саопштили су локални медији. Премијер Доналд Туск покушао је увјерити јавност да прогнозе "нису превише алармантне" и да се пријетња не односи на цијелу земљу.

У Аустрији, за коју се раније наводило да је доживјела најтоплији август откако постоје мјерења, многе регије очекују 10-20 цм кише у неколико дана. Понегдје на сјеверу прогнозира се преко 20 цм, преноси ББЦ.

Мануел Келемен, прогностичар за Пулс24 ТВ, рекао је да је "оно што проживљавамо ванредно, ако не и без преседана".

Ево какво нас вријеме данас очекује

Ево какво нас вријеме данас очекује

Могуће су и поплаве и одрони, с олујним вјетром који се очекује у главном граду Бечу, а обилне снијежне падавине на западу такође су узроковале прекид саобраћаја. Непрекидна јака киша очекује се и у њемачкој покрајини Баварској.

Градоначелник Будимпеште издао је трећи степен опасности од поплава од понедјељка. На нижа подручја Маргитина отока на Дунаву биће постављене вреће с пијеском, уз напомену да би у зависности од поплављености могао у потпуности бити затворен за возила и пјешаке средином сљедеће седмице.

Из његове канцеларије наводе да се очекује да ће бити поплављена нижа обала Дунава.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)