Ima i ljudskih žrtava

Poplave haraju Еvropom, alarmantno stanje u brojnim pokrajinama

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 15.09.2024. 08:44

Poplave ne prestaju harati srednjom i istočnom Еvropom, a stanje je alarmantno u brojnim pokrajinama. Rumunija je postavila kampove za ljude koji su morali napustiti svoje domove te je pokrenula operacije spašavanja nakon što su u toj zemlji poplave ubile najmanje četiri osobe i uništile hiljade domova na istoku zemlje.

Četvoro mrtvih pronađeno je u jugoistočnoj regiji Galati, potvrdile su hitne službe za AFP.

Vojni brodovi i avioni koriste se za prebacivanje ljudi na sigurno, a premijer Marcel Siolaku rekao je da je sada prioritet spriječiti daljnji gubitak života, prenosi BBC.

Proteklih dana obilne kiše zapljusnule su srednju i istočnu Еvropu, rijeke su nabujale, a upozorenja od poplava izdana su širom Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske. U međuvremenu je na većim nadmorskim visinama već pao i prvi snijeg.

Predsjednik Dodik na akademiji u Novom Sadu povodom Dana srpskog jedinstva

Predsjednik Dodik na akademiji u Novom Sadu povodom Dana srpskog jedinstva

Podigle su brane protiv poplava u glavnom gradu Češke, Pragu. "Moramo biti spremni za najgori scenario. Težak vikend je pred nama", rekao je češki premijer Petr Fiala nakon sastanka vladinog centralnog kriznog komiteta.

U dijelovima Poljske stanovnici su evakuisani. Poljski ministar unutrašnjih poslova Tomaš Šimonjak rekao je da je "situacija teška" u područjima koja okružuju četiri rijeke te upozorio da "najgore tek dolazi". Na jugozapadu je rijeka Biala premašila siguran nivo za dva metra, a posebno su zabrinuti za Morov i Gluholaci.

Stanovnici Gluholacija su za BBC izjavili da su već pripremili vreće s pijeskom te pumpe za preusmjeravanje vode, ali da je "nemoguće predvidjeti što će se dogoditi". Dodali su da je ovo "noćna mora za ljude koji tamo žive" te da su svi uplašeni i da se čini kao da nema nade da će kiša tako skoro prestati.

''Kosu skrati, hrabrost vrati'': Donatorska akcija za djecu oboljelu od karcinoma

''Kosu skrati, hrabrost vrati'': Donatorska akcija za djecu oboljelu od karcinoma

"Naravno da se bojim. Voda je najjača sila prirode. Svi se boje", rekla je jedna građanka za BBC.

U gradu Vroclavu hiljade stanovnika moralo je koristiti stubišta visokih zgrada jer su liftovi zatvoreni zbog straha od poplava, saopštili su lokalni mediji. Premijer Donald Tusk pokušao je uvjeriti javnost da prognoze "nisu previše alarmantne" i da se prijetnja ne odnosi na cijelu zemlju.

U Austriji, za koju se ranije navodilo da je doživjela najtopliji avgust otkako postoje mjerenja, mnoge regije očekuju 10-20 cm kiše u nekoliko dana. Ponegdje na sjeveru prognozira se preko 20 cm, prenosi BBC.

Manuel Kelemen, prognostičar za Puls24 TV, rekao je da je "ono što proživljavamo vanredno, ako ne i bez presedana".

Еvo kakvo nas vrijeme danas očekuje

Еvo kakvo nas vrijeme danas očekuje

Moguće su i poplave i odroni, s olujnim vjetrom koji se očekuje u glavnom gradu Beču, a obilne sniježne padavine na zapadu takođe su uzrokovale prekid saobraćaja. Neprekidna jaka kiša očekuje se i u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Gradonačelnik Budimpešte izdao je treći stepen opasnosti od poplava od ponedjeljka. Na niža područja Margitina otoka na Dunavu biće postavljene vreće s pijeskom, uz napomenu da bi u zavisnosti od poplavljenosti mogao u potpunosti biti zatvoren za vozila i pješake sredinom sljedeće sedmice.

Iz njegove kancelarije navode da se očekuje da će biti poplavljena niža obala Dunava.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: