Киша лије данима

Појава у Сахари збуниле многе, шта се дешава са климом? Створило се огромно језеро

  • Извор: Мондо.рс
  • 06.09.2024. 10:47

Снимак са Zoom Earth-a показују налет јаке кише која тренутно удара у пустињу Сахару, која је, као највећа врућа пустиња на свијету, позната по сувим условима.

Снимак прогнозе, коју је Zoom Earth објавио јуче ујутру на X-u показује кишу која је од среде кренула широм сјеверозападне Африке. Киша је наставила да пада у региону до четвртка, а радар предвиђа да ће се наставити и данас.

Количина кише варира од слабе до јаке, према радару. Пост даље повезује падавине са малим бројем урагана у Атлантском океану који су погодили САД ове године.

"Тропски таласи, који се често развијају у урагане, нису се тако снажно појављивали из централне Африке. Један кључни фактор за формирање тропских таласа је зона интертропске конвергенције (ИТЦЗ). Она се помјерила даље на сјевер него иначе. Ово, у комбинацији са рекордно позитивном сјеверноатлантском осцилацијом (НАО), промијенило је временске обрасце широм Атлантика и Африке", наводи Зоом Earth.

Ова промјена је изазвала више кише у дијеловима свијета који иначе не памте тако велике количине падавина, као што су пустиње Сахел и Сахара.

Угашена и посљедња електрана на угаљ

Угашена и посљедња електрана на угаљ

Становници малог пустињског града Аин Сефра у сјеверозападном Алжиру били су запањени када су видјели како се огромно језеро појављује у обично сувој пустињи у ријетком природном феномену након веома јаке кише.

У Сахари, у којој обично има мало или нимало кише, а у ријетким случајевима, једном у деценији, пало је 500 одсто нормалних мјесечних падавина овог мјесеца.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: