Kiša lije danima

Pojava u Sahari zbunile mnoge, šta se dešava sa klimom? Stvorilo se ogromno jezero

  • Izvor: Mondo.rs
  • 06.09.2024. 10:47

Snimak sa Zoom Earth-a pokazuju nalet jake kiše koja trenutno udara u pustinju Saharu, koja je, kao najveća vruća pustinja na svijetu, poznata po suvim uslovima.

Snimak prognoze, koju je Zoom Earth objavio juče ujutru na X-u pokazuje kišu koja je od srede krenula širom sjeverozapadne Afrike. Kiša je nastavila da pada u regionu do četvrtka, a radar predviđa da će se nastaviti i danas.

Količina kiše varira od slabe do jake, prema radaru. Post dalje povezuje padavine sa malim brojem uragana u Atlantskom okeanu koji su pogodili SAD ove godine.

"Tropski talasi, koji se često razvijaju u uragane, nisu se tako snažno pojavljivali iz centralne Afrike. Jedan ključni faktor za formiranje tropskih talasa je zona intertropske konvergencije (ITCZ). Ona se pomjerila dalje na sjever nego inače. Ovo, u kombinaciji sa rekordno pozitivnom sjevernoatlantskom oscilacijom (NAO), promijenilo je vremenske obrasce širom Atlantika i Afrike", navodi Zoom Earth.

Ova promjena je izazvala više kiše u dijelovima svijeta koji inače ne pamte tako velike količine padavina, kao što su pustinje Sahel i Sahara.

Ugašena i posljednja elektrana na ugalj

Ugašena i posljednja elektrana na ugalj

Stanovnici malog pustinjskog grada Ain Sefra u sjeverozapadnom Alžiru bili su zapanjeni kada su vidjeli kako se ogromno jezero pojavljuje u obično suvoj pustinji u rijetkom prirodnom fenomenu nakon veoma jake kiše.

U Sahari, u kojoj obično ima malo ili nimalo kiše, a u rijetkim slučajevima, jednom u deceniji, palo je 500 odsto normalnih mjesečnih padavina ovog mjeseca.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: