Русија тврди да је зауставила Украјинце

Почело је! Путин пребацује трупе из Калињинграда у Курск

  • Извор: Курир
  • 14.08.2024. 08:12

Власти у Москви су објавиле да је започело обуздавање напредовања украјинских трупа у руској пограничној Курској области, гдје су војници под командом Кијева упали прије више од недјељу дана.

Скај њуз преноси наводе из саопштења Министарства одбране Русије да су свјеже јединице резервиста потпомогнуте борбеним авионима, дроновима и артиљеријом спријечиле Украјинце да заузму још територије код насеља Обшчи Колодез, Снагост, Каучук и Алексејевски.

Британска телевизија наводи да је потврђен долазак нових руских јединица на то подручје, барем у неком обиму, након што је Лауринас Касчијунас, министар одбране Литваније, открио јавности да Русија пребацује трупе из своје балтичке енклаве Калињинград у Курску област.

Русија употријебила термобаричку бомбу

Русија употријебила термобаричку бомбу

Наводи се да Украјина, упркос томе, инсистира да наставља са војним напредовањем у руској пограничној области.

- Кијев сада држи под контролом 74 насеља у Курској области и у посљедњих 24 сата освојено је додатних 15 квадратних километара територије. Борбе се воде на цјелокупној линији фронта - изјавио је Олександр Сирски, главнокомандујући оружаних снага Украјине, у видео снимку постављеном синоћ на Телеграм каналу украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Он је додао да је "ситуација, упркос жестоким борбама, под контролом".

Ово се многима неће свидјети: Шта је Трамп рекао о Путину и Сију

Ово се многима неће свидјети: Шта је Трамп рекао о Путину и Сију

Хеорхи Тихи, портпарол Министарства спољних послова у Кијеву, изјавио је да Украјина "није заинтересована" да дугорочно задржи територије у Курској области.

- Циљ прекограничне операције јесте заштита украјинске земље од удара дугог домета који су лансирани из те области. Желимо да заштитимо животе наших људи - казао је Тихи, а пренијели локални медији.

Он је додао да је Русија извела више од 2.000 ваздушних удара из Курске области посљедњих мјесеци, коришћењем противавионских пројектила, артиљерије, хаубица, дронова, 255 клизећих бомби и више од 100 ракета.

Путин издао наређење војсци: Креће велика операција чишћења!

Путин издао наређење војсци: Креће велика операција чишћења!

У међувремену су САД саопштиле да "немају никакве везе" с украјинским упадом у Курску област, што је највећи напад на територију Русије од завршетка Другог свјетског рата.

Карин Жан-Пјер, портпаролка Бијеле куће, обратила се новинарима у вези са тим током лета предсједничким авионом Ер форс уан.

- Ми нисмо умијешани у то. Наставићемо разговоре с Украјинцима у вези са њиховим приступом, али је стварно на њима да причају о томе - рекла је она.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.