Rusija tvrdi da je zaustavila Ukrajince

Počelo je! Putin prebacuje trupe iz Kalinjingrada u Kursk

  • Izvor: Kurir
  • 14.08.2024. 08:12

Vlasti u Moskvi su objavile da je započelo obuzdavanje napredovanja ukrajinskih trupa u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti, gdje su vojnici pod komandom Kijeva upali prije više od nedjelju dana.

Skaj njuz prenosi navode iz saopštenja Ministarstva odbrane Rusije da su svježe jedinice rezervista potpomognute borbenim avionima, dronovima i artiljerijom spriječile Ukrajince da zauzmu još teritorije kod naselja Obšči Kolodez, Snagost, Kaučuk i Aleksejevski.

Britanska televizija navodi da je potvrđen dolazak novih ruskih jedinica na to područje, barem u nekom obimu, nakon što je Laurinas Kasčijunas, ministar odbrane Litvanije, otkrio javnosti da Rusija prebacuje trupe iz svoje baltičke enklave Kalinjingrad u Kursku oblast.

Rusija upotrijebila termobaričku bombu

Rusija upotrijebila termobaričku bombu

Navodi se da Ukrajina, uprkos tome, insistira da nastavlja sa vojnim napredovanjem u ruskoj pograničnoj oblasti.

- Kijev sada drži pod kontrolom 74 naselja u Kurskoj oblasti i u posljednjih 24 sata osvojeno je dodatnih 15 kvadratnih kilometara teritorije. Borbe se vode na cjelokupnoj liniji fronta - izjavio je Oleksandr Sirski, glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, u video snimku postavljenom sinoć na Telegram kanalu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

On je dodao da je "situacija, uprkos žestokim borbama, pod kontrolom".

Ovo se mnogima neće svidjeti: Šta je Tramp rekao o Putinu i Siju

Ovo se mnogima neće svidjeti: Šta je Tramp rekao o Putinu i Siju

Heorhi Tihi, portparol Ministarstva spoljnih poslova u Kijevu, izjavio je da Ukrajina "nije zainteresovana" da dugoročno zadrži teritorije u Kurskoj oblasti.

- Cilj prekogranične operacije jeste zaštita ukrajinske zemlje od udara dugog dometa koji su lansirani iz te oblasti. Želimo da zaštitimo živote naših ljudi - kazao je Tihi, a prenijeli lokalni mediji.

On je dodao da je Rusija izvela više od 2.000 vazdušnih udara iz Kurske oblasti posljednjih mjeseci, korišćenjem protivavionskih projektila, artiljerije, haubica, dronova, 255 klizećih bombi i više od 100 raketa.

Putin izdao naređenje vojsci: Kreće velika operacija čišćenja!

Putin izdao naređenje vojsci: Kreće velika operacija čišćenja!

U međuvremenu su SAD saopštile da "nemaju nikakve veze" s ukrajinskim upadom u Kursku oblast, što je najveći napad na teritoriju Rusije od završetka Drugog svjetskog rata.

Karin Žan-Pjer, portparolka Bijele kuće, obratila se novinarima u vezi sa tim tokom leta predsjedničkim avionom Еr fors uan.

- Mi nismo umiješani u to. Nastavićemo razgovore s Ukrajincima u vezi sa njihovim pristupom, ali je stvarno na njima da pričaju o tome - rekla je ona.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.