Крив по 34 тачке оптужнице

Парадоксални амерички закони: Трамп може да се кандидује, али не може да гласа?

  • 31.05.2024. 14:32

Њујоршка порота која је осудила Доналда Трампа по 34 кривична дјела фалсификовања пословне документације окончала је вишенедјељно суђење бившем предсједнику, али је овај историјски случај ушао у нову фазу.

Како је сада у јединственој позицији да је први бивши амерички предсједник осуђен за кривично дјело, Трамп се суочава са могућношћу затворске или условне казне.

Може ли Трамп бити кандидат за предсједника након што је осуђен

Може ли Трамп бити кандидат за предсједника након што је осуђен

Трамп, познат по дуготрајним жалбама на судске пресуде против њега, вјероватно ће уложити жалбу на ову пресуду, што би могло значајно да одложи изрицање његове казне, које је тренутно заказано за 11. јул у 10 часова, пише Спутњик.

Колика казна пријети Трампу?

Судија Хуан Мерчан могао би да осуди Трампа на условну казну или до 4 године затвора по свакој тачки, максимално на 20 година.

Бивши предсједник ће за сада остати ван затвора док чека на изрицање пресуде, пише Си-Ен-Ен.

Може ли Трамп и даље бити изабран за предсједника?

Укратко, да.

Професор права са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу Ричард Л. Хасен, један од водећих стручњака за изборно право у земљи, упорно је понављао да ништа у америчком Уставу не спрјечава осуђеног злочинца да се кандидује за највишу функцију у земљи.

Деђански: Пресуда Трампу потврда да америчка дубока држава влада

Деђански: Пресуда Трампу потврда да америчка дубока држава влада

„Правно, ништа се не мијења са Трамповим статусом кандидата“, написао је Хасен у свом блогу о у четвртак.

„Устав садржи само ограничене квалификације за кандидатуру (кандидат мора имати најмање 35 година, мора бити рођени држављанин и најмање 14 година становник САД)“, појаснио је Хасен.

Поред тога, државе не могу да дисквалификују Трампа да се кандидује због његових напора да поништи изборе 2020. због пресуде Врховног суда раније ове године, рекао је Хасен, „и не могу да додају квалификације као што је уклањање осуђених преступника са гласачких листића“.

Хоће ли пресуда Трампа коштати права гласа?

Иако је Трамп, као становник Флориде, подложан драконским законима ове државе, он би на крају могао имати користи од тога како су законодавци у Њујорку 2021. године олакшали преступницима да поврате право гласа.

Огласио се Трамп: Ово је срамота, права пресуда ће бити 5. новембра

Огласио се Трамп: Ово је срамота, права пресуда ће бити 5. новембра

Када је ријеч о управо изреченој осуди на Менхетну, Трампово право да гласа на Флориди на изборима у новембру зависиће од тога да ли је осуђен на затворску казну и да ли је завршио издржавање те затворске казне до избора.

Флорида забрањује преступницима да гласају док не испуне пуне услове своје казне, укључујући свако надгледано ослобађање, и док не плате све повезане казне и накнаде. Тај посљедњи услов био је предмет парнице након што је законодавно тијело Флориде предвођено ГОП-ом усвојило закон који је поткопао државни уставни амандман који омогућава људима који су осуђени за кривична дјела да поново стекну право гласа.

Забрана гласања за преступнике на Флориди односи се на људе који су осуђени ван државе. Међутим, ако је осуда грађанина Флориде ван државе, Флорида се придржава закона те државе у погледу тога како преступници могу повратити своја гласачка права.

У Њујорку, захваљујући закону из 2021. године, људи који су осуђени за кривична дјела поново добијају право гласа када заврше затворску казну, чак и ако још увијек подлежу условном отпусту. То значи да би Трампу било ускраћено право гласа на Флориди само ако служи затворску казну због осуде на Менхетну у вријеме избора.

Трамп крив по 34 тачке оптужнице!

Трамп крив по 34 тачке оптужнице!

Током суђења, Трампов правни тим је предузео кораке да сачува своје право на жалбу на потенцијалну осуђујућу пресуду, гледајући одлуке судије о свједочењу и доказима. Они су скоро сигурни да ће упутити жалбу у наредним недјељама, пише Си-Ен-Ен.

Подсјетимо, Трамп је оптужен да је лажно евидентирао надокнаду трошкова свом бившем адвокату Мајклу Коену, који је онда звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс платио 130.000 долара за њено ћутање о афери са Трампом, правдајући то као „правне трошкове“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.