Проблем

Паника у Кијеву: Русија пронашла рјешење за ''моћно оружје''

  • Извор: Индекс
  • 24.05.2024. 11:20

Непосредно прије него што су се руске трупе овог мјесеца пробиле преко украјинске сјеверне границе, припадници украјинске 92. Офанзивне бригаде изгубили су витални ресурс. Сателитска интернетска услуга "Старлинк", коју војници користе за комуникацију, прикупљање обавјештајних података и извођење напада дроновима, суочава се с ометањима.

Управљан SpaceX-ом Илона Маска, Старлинк је био кључан за украјинску војску од најранијих дана сукоба с Русијом. Украјински војници тврде како сада без пуне услуге нису могли брзо комуницирати и размјењивати информације о изненадном нападу те су прибјегли слању текстуалних порука.

Директор ФСБ-а: Војни обавјештајци Украјине умијешани у терористички напад у Крокусу

Директор ФСБ-а: Војни обавјештајци Украјине умијешани у терористички напад у Крокусу

Украјински војници, званичници и стручњаци за електроничко ратовање имали су слична искуства широм сјеверне линије фронта. Док су руске трупе овог мјесеца напредовале у близини Харкова, другог највећег града у Украјини, поставиле су јаче електроничко оружје и софистицираније алате за деградацију услуге Старлинк, признали су украјински званичници, преноси Индекс.

То представља озбиљну пријетњу Украјини, која је често задавала проблеме руској војсци уз помоћ технологије. Чини се да је ово био први пут да су Руси узроковали опсежне поремећаје Старлинка. Ако наставе са успјехом, то би могло означити тактичку промјену у сукобу, истичући рањивост Украјине и зависности о услугама које пружа Маскова компанија.

Откривено: Шта је све НАТО допремио у Украјину?

Откривено: Шта је све НАТО допремио у Украјину?

Док Сједињене Државе и друге владе сарађују са "SpaceX"-ом, ови проблеми покрећу шира питања о поузданости Старлинка против технички софистицираног противника, пише Њујорк Тајмс. Старлинк ради тако што емитује интернетску везу са сателита који круже око Земље.

Сигнале на земљи примају терминалне антене величине кутије за пицу, које затим дистрибуишу везу попут Wi-Fi усмјеривача на лаптопе, телефоне и друге уређаје у близини.

Москва: Учешће француске војске у Украјини повећава ризик од сукоба двије нуклеарне силе

Москва: Учешће француске војске у Украјини повећава ризик од сукоба двије нуклеарне силе

Старлинк Украјини пружа виталну интернетску услугу од 2022, а војници се ослањају на њу за навођење беспилотних летјелица повезаних с интернетом.

Украјински министар за дигиталну технологију Михајло Федоров је изјавио како су Руси користили нову и напреднију технологију за недавне нападе на Старлинк.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм