Problem

Panika u Kijevu: Rusija pronašla rješenje za ''moćno oružje''

 • Izvor: Indeks
 • 24.05.2024. 11:20

Neposredno prije nego što su se ruske trupe ovog mjeseca probile preko ukrajinske sjeverne granice, pripadnici ukrajinske 92. Ofanzivne brigade izgubili su vitalni resurs. Satelitska internetska usluga "Starlink", koju vojnici koriste za komunikaciju, prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje napada dronovima, suočava se s ometanjima.

Upravljan SpaceX-om Ilona Maska, Starlink je bio ključan za ukrajinsku vojsku od najranijih dana sukoba s Rusijom. Ukrajinski vojnici tvrde kako sada bez pune usluge nisu mogli brzo komunicirati i razmjenjivati informacije o iznenadnom napadu te su pribjegli slanju tekstualnih poruka.

Direktor FSB-a: Vojni obavještajci Ukrajine umiješani u teroristički napad u Krokusu

Direktor FSB-a: Vojni obavještajci Ukrajine umiješani u teroristički napad u Krokusu

Ukrajinski vojnici, zvaničnici i stručnjaci za elektroničko ratovanje imali su slična iskustva širom sjeverne linije fronta. Dok su ruske trupe ovog mjeseca napredovale u blizini Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, postavile su jače elektroničko oružje i sofisticiranije alate za degradaciju usluge Starlink, priznali su ukrajinski zvaničnici, prenosi Indeks.

To predstavlja ozbiljnu prijetnju Ukrajini, koja je često zadavala probleme ruskoj vojsci uz pomoć tehnologije. Čini se da je ovo bio prvi put da su Rusi uzrokovali opsežne poremećaje Starlinka. Ako nastave sa uspjehom, to bi moglo označiti taktičku promjenu u sukobu, ističući ranjivost Ukrajine i zavisnosti o uslugama koje pruža Maskova kompanija.

Otkriveno: Šta je sve NATO dopremio u Ukrajinu?

Otkriveno: Šta je sve NATO dopremio u Ukrajinu?

Dok Sjedinjene Države i druge vlade sarađuju sa "SpaceX"-om, ovi problemi pokreću šira pitanja o pouzdanosti Starlinka protiv tehnički sofisticiranog protivnika, piše Njujork Tajms. Starlink radi tako što emituje internetsku vezu sa satelita koji kruže oko Zemlje.

Signale na zemlji primaju terminalne antene veličine kutije za picu, koje zatim distribuišu vezu poput Wi-Fi usmjerivača na laptope, telefone i druge uređaje u blizini.

Moskva: Učešće francuske vojske u Ukrajini povećava rizik od sukoba dvije nuklearne sile

Moskva: Učešće francuske vojske u Ukrajini povećava rizik od sukoba dvije nuklearne sile

Starlink Ukrajini pruža vitalnu internetsku uslugu od 2022, a vojnici se oslanjaju na nju za navođenje bespilotnih letjelica povezanih s internetom.

Ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju Mihajlo Fedorov je izjavio kako su Rusi koristili novu i napredniju tehnologiju za nedavne napade na Starlink.

Pratite nas i putem Vibera

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Film (R)

  ' ''Film (R)

 • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

  Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.