Лов на руске новинаре

Ово је отишло предалеко: Жена Џорџа Клунија тражи хапшење Маргарите Симоњан?

  • Извор: РТ Балкан
  • 31.05.2024. 19:34

Фокусирани смо на привођење најочитијих "руских пропагандиста" пред лице правде, стога ћемо тражити запечаћене налоге како се имена не би открила, изјавила директорка правних послова Клунијеве фондације Ана Нејстат у интервјуу за "Глас Америке".

Према њеним ријечима, у кривичним законима неких земаља постоји члан о "ратној пропаганди", а тамо гдје постоји та одредба, организација ће саставити захтјев за покретање кривичног поступка.

"Тражимо запечаћене налоге како се имена не би открила. А ово је важно јер не желимо да ти људи знају за такав налог. Напротив, желимо да путују у друге земље и да тамо буду ухапшени", казала је Нејстатова, преноси РТ Балкан.

Овим поводом огласила се главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан и рекла да јој је прије недјељу дана речено да Амал Клуни ради на њеном хапшењу, а да је управо стигла и потврда.

"Дјевојке! Не разумијете ништа о нама пропагандистима. Ове ваше 'друге земље' гдје планирате да нас ухапсите, нису ми потребне ни за џаба. Штавише, у Риднењкој (улица у њеном родном Кубану) трешње су тек почеле", поручила је Симоњан.

Наиме, пројекат разматра могућност жалбе Међународном кривичном суду са захтјевом за отварање истраге у случају умијешаности новинара у "подстицање на геноцид".

Међутим, појаснила је Нејстатова, то ће бити правно сложен процес, јер ће бити потребно доказати да је почињено кривично дјело, а штавише, суд је већ заузет разматрањем великог броја предмета.

Након Симоњан огласио се и предсједник Савеза новинара Русије (УЈР) Владимир Соловјов који је пријетње Клунијеве фондације назвао "неприхватљивим".

"Пријетње новинарима, а још више пријетње репресалијама над нашим колегама, апсолутно су неприхватљиве", рекао је он, преноси ТАСС.

Напоменуо је да глумац и његова супруга могу да смисле разне прљаве трикове, али да је "мало вјероватно да ће се њихови снови остварити".

Пратите нас и путем Вибера