Lov na ruske novinare

Ovo je otišlo predaleko: Žena Džordža Klunija traži hapšenje Margarite Simonjan?

  • Izvor: RT Balkan
  • 31.05.2024. 19:34

Fokusirani smo na privođenje najočitijih "ruskih propagandista" pred lice pravde, stoga ćemo tražiti zapečaćene naloge kako se imena ne bi otkrila, izjavila direktorka pravnih poslova Klunijeve fondacije Ana Nejstat u intervjuu za "Glas Amerike".

Prema njenim riječima, u krivičnim zakonima nekih zemalja postoji član o "ratnoj propagandi", a tamo gdje postoji ta odredba, organizacija će sastaviti zahtjev za pokretanje krivičnog postupka.

"Tražimo zapečaćene naloge kako se imena ne bi otkrila. A ovo je važno jer ne želimo da ti ljudi znaju za takav nalog. Naprotiv, želimo da putuju u druge zemlje i da tamo budu uhapšeni", kazala je Nejstatova, prenosi RT Balkan.

Ovim povodom oglasila se glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan i rekla da joj je prije nedjelju dana rečeno da Amal Kluni radi na njenom hapšenju, a da je upravo stigla i potvrda.

"Djevojke! Ne razumijete ništa o nama propagandistima. Ove vaše 'druge zemlje' gdje planirate da nas uhapsite, nisu mi potrebne ni za džaba. Štaviše, u Ridnenjkoj (ulica u njenom rodnom Kubanu) trešnje su tek počele", poručila je Simonjan.

Naime, projekat razmatra mogućnost žalbe Međunarodnom krivičnom sudu sa zahtjevom za otvaranje istrage u slučaju umiješanosti novinara u "podsticanje na genocid".

Međutim, pojasnila je Nejstatova, to će biti pravno složen proces, jer će biti potrebno dokazati da je počinjeno krivično djelo, a štaviše, sud je već zauzet razmatranjem velikog broja predmeta.

Nakon Simonjan oglasio se i predsjednik Saveza novinara Rusije (UJR) Vladimir Solovjov koji je prijetnje Klunijeve fondacije nazvao "neprihvatljivim".

"Prijetnje novinarima, a još više prijetnje represalijama nad našim kolegama, apsolutno su neprihvatljive", rekao je on, prenosi TASS.

Napomenuo je da glumac i njegova supruga mogu da smisle razne prljave trikove, ali da je "malo vjerovatno da će se njihovi snovi ostvariti".

Pratite nas i putem Vibera