Велика Британија

Отворене Студије магије: Хоће ли учити бацање чини и летење на метли?

  • 18.10.2023. 09:05

Студенти у Ексетеру ће проучавати магију и окултизам из историјске, вјерске, умјетничке и социолошке перспективе.

Од септембра наредне године студенти британског Универзитета Ексетер моћи ће да упишу занимљив једногодишњи постдипломски курс - Студије магије и окултних наука. 

Оснивач и руководилац новог образовног програма Универзитета професор Емили Селове рекла је да је оснивање ове студије подстакнуто све већим интересовањем за магију и окултизам у академским круговима, али и ван њих, посебно у феминистичким круговима гдје вјештице имају постати један од симбола женске независности.

Паркинг у Бањалуци никад скупљи, никад више казни а апарати не раде

Паркинг у Бањалуци никад скупљи, никад више казни а апарати не раде

"Основа нашег програма су идеје деколонизације, феминизма, антирасизма и истраживања алтернативних епистемологија. Ако заиста тежимо да пронађемо нова и креативна рјешења за изазове са којима се суочавамо као друштво, морамо бити поштени и храбри и признати да неке од наших традиционалних и испробаних методологија имају своја ограничења. Можда би требало, опрезно и одговорно, да се окренемо неким новим или боље речено старим идејама које смо одбацили", рекла је проф Селове, додајући да је Универзитет посљедњих дана добио на стотине упита заинтересованих, потенцијалних студената магије.

Да не буде забуне, ово није Хогвортс, а студенти Ексетера неће учити како да бацају чини, кувају напитке или лете на метли на колеџу.

 Пажљиво и озбиљно разматран студијски програм обухватиће низ различитих академских области, од умјетности, књижевности, филозофије, вјеронауке, историје и археологије до социологије и психологије. Учесници ће истраживати, на примјер, однос према жени у средњем вијеку, приказе змајева у западном фолклору, књижевности и ликовној умјетности, историју праксе обмане и илузија, улогу психоделичних супстанци у друштвима кроз историју и уопште начин на који су магија и магијско размишљање утицали на науку и друштво.

Тадић: Питати оне што желе да осуде предсједника Српске зашто доводе у питање цијелу БиХ

Тадић: Питати оне што желе да осуде предсједника Српске зашто доводе у питање цијелу БиХ

Иако је ово први таква студија у Великој Британији, слични студијски програми већ постоје широм свијета. Универзитет у Амстердаму тако нуди основне и постдипломске студије западног езотеризма, а бројни европски и амерички универзитети нуде бројне курсеве о магији и окултизму у оквиру одјељења за историју, филозофију и религију. Али посебно је занимљиво да је Ексетер постао прво мјесто у Великој Британији гдје су се могле изучавати магија и окултизам, јер је управо тамо почела масовна хистерија лова на вјештице у Енглеској. У ствари, према неким извјештајима, убијање "вјештица” је у Ексетеру почело још раније од 16. вијека, када је званично ступио на снагу Закон о вјештичју, који је легализовао ову ужасну праксу. Крајем 17. вијека, прије него што је тај злогласни закон укинут, посљедња позната вјешања наводних енглеских вјештица догодила су се у Ексетеру. Оптужбе су биле стандардно сулуде, а несрећне жене су убијане због извјештаја ужаснутих или опортунистичких комшија који су их оптуживали да бацају клетве, комуницирају са ђаволом и животињама, убијају стоку и изазивају разне пошасти као што је најезда вашки.

На ову горку неправду прије неколико година указивале су стотине људи, углавном модерних вјештица, којих је у посљедње вријеме све више и које су преплавиле Ексетер тражећи помиловање за, по свему судећи, потпуно невине жене које су тамо стријељане у тим посљедња суђења вјештицама - Темперанс Лојд, Сузана Едвардс, Мери Тремблес и Алис Моланд. А о богатој магијској историји овог подручја свједочи чувени Музеј вјештичарења и магије у близини Ексетера, у Боскаслу, у коме се налази збирка од више од 2.000 артефаката британске магијске традиције, од средњовековних пракси до савремених паганских покрета као што је "Wicce".

Исламска држава: Наш борац убио шведске држављане у Бриселу

Исламска држава: Наш борац убио шведске држављане у Бриселу


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм