Обалска стража открила

Откривене посљедње ријечи посаде Титана

  • Извор: Агенције
  • 17.09.2024. 09:01

Истражитељи Обалске страже Сједињених Америчких Држава открили су у понедјељак посљедње ријечи које је посада подводног пловила "Титан" размијенила са својим матичним бродом "Поларним принцом".

- Овдје је све добро - гласила је посљедња порука упућена са подморнице прије имплозије у јуну 2023. године.

На саслушању је први пут приказана и слика, снимљена возилом на даљинско управљање, која приказује репни конус "Титана" на морском дну.

Контејнери и смеће на тротоарима: Погледајте за шта се залагао Станивуковић 2018., а како то изгледа данас, појавио се снимак

Контејнери и смеће на тротоарима: Погледајте за шта се залагао Станивуковић 2018., а како то изгледа данас, појавио се снимак

"Титан" је имплодирао док је путовао према олупини британског прекоокеанског брода "Титаника". Подморница је имплодирала неких два сата након зарона. Истрага Обалске страже САД почела је у понедјељак и требало би да траје двије недјеље. Обалска стража је навела да жели да открије чињенице о несрећи и смисли упутства како се сличне катастрофе не би догодиле у будућности.

Анализа имплозије "Титана" почела је прије 15 мјесеци. Компанија Оушн Гејт, произвођач пловила, критикована је због дизајна подморнице, безбједносних протокола, али и непоштовања прописа. Очекује се да ће пред Морским одбором за истраге Обалске страже САД (МБИ) свједочити можда чак и 10 бивших радника Оушн Гејта. Требало би да свједоче и суоснивач компаније Гиљермо Сонлејн и стручњаци за подморска истраживања и безбједност.

Правобранилаштво: Плацеви се не могу додјељивати без накнаде, прекршен закон и на

Правобранилаштво: Плацеви се не могу додјељивати без накнаде, прекршен закон и на "кући Милановића"

Предсједник МБИ Џејсон Нојбауер рекао је да је МБИ највише истражно тијело у Америци које се бави америчким поморским несрећама и састаје се отприлике једном годишње. МБИ чине највиши функционери Обалске страже САД и Националног одбора за безбједност саобраћаја (НТСБ) и може министарству правде предложити казне за особе односно компаније или институције које сматра одговорнима за неку конкретну несрећу. МБИ има право да предложи и да суд казнено гони одговорне.

Истражитељи Обалске страже у понедјељак су представили анимацију путовања "Титана" која је укључивала и поруке које је подводно пловило размијенило с матичним бродом. Посада "Поларног принца" која је пружала подршку "Титану" тражила је од посаде подморнице да јој каже на којој се дубини налази и колико је тешка, али и да ли може видјети брод.

Слагао грађане: Картице пријатељства и плацеви за младе брачне парове саплели Станивуковића

Слагао грађане: Картице пријатељства и плацеви за младе брачне парове саплели Станивуковића

Одговори које је "Титан" слао постепено су постајали све недосљеднији. Функционери су у понедјељак констатовали да труп брода није прошао тест треће стране и да је седам мјесеци био изложен временским приликама и другим непогодама. Оушн Гејт је након инцидента обуставио све истраживачке и комерцијалне активности.

Компанија тренутно нема запослених.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке