Obalska straža otkrila

Otkrivene posljednje riječi posade Titana

  • Izvor: Agencije
  • 17.09.2024. 09:01

Istražitelji Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država otkrili su u ponedjeljak posljednje riječi koje je posada podvodnog plovila "Titan" razmijenila sa svojim matičnim brodom "Polarnim princom".

- Ovdje je sve dobro - glasila je posljednja poruka upućena sa podmornice prije implozije u junu 2023. godine.

Na saslušanju je prvi put prikazana i slika, snimljena vozilom na daljinsko upravljanje, koja prikazuje repni konus "Titana" na morskom dnu.

Kontejneri i smeće na trotoarima: Pogledajte za šta se zalagao Stanivuković 2018., a kako to izgleda danas, pojavio se snimak

Kontejneri i smeće na trotoarima: Pogledajte za šta se zalagao Stanivuković 2018., a kako to izgleda danas, pojavio se snimak

"Titan" je implodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekookeanskog broda "Titanika". Podmornica je implodirala nekih dva sata nakon zarona. Istraga Obalske straže SAD počela je u ponedjeljak i trebalo bi da traje dvije nedjelje. Obalska straža je navela da želi da otkrije činjenice o nesreći i smisli uputstva kako se slične katastrofe ne bi dogodile u budućnosti.

Analiza implozije "Titana" počela je prije 15 mjeseci. Kompanija Oušn Gejt, proizvođač plovila, kritikovana je zbog dizajna podmornice, bezbjednosnih protokola, ali i nepoštovanja propisa. Očekuje se da će pred Morskim odborom za istrage Obalske straže SAD (MBI) svjedočiti možda čak i 10 bivših radnika Oušn Gejta. Trebalo bi da svjedoče i suosnivač kompanije Giljermo Sonlejn i stručnjaci za podmorska istraživanja i bezbjednost.

Pravobranilaštvo: Placevi se ne mogu dodjeljivati bez naknade, prekršen zakon i na

Pravobranilaštvo: Placevi se ne mogu dodjeljivati bez naknade, prekršen zakon i na "kući Milanovića"

Predsjednik MBI Džejson Nojbauer rekao je da je MBI najviše istražno tijelo u Americi koje se bavi američkim pomorskim nesrećama i sastaje se otprilike jednom godišnje. MBI čine najviši funkcioneri Obalske straže SAD i Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja (NTSB) i može ministarstvu pravde predložiti kazne za osobe odnosno kompanije ili institucije koje smatra odgovornima za neku konkretnu nesreću. MBI ima pravo da predloži i da sud kazneno goni odgovorne.

Istražitelji Obalske straže u ponedjeljak su predstavili animaciju putovanja "Titana" koja je uključivala i poruke koje je podvodno plovilo razmijenilo s matičnim brodom. Posada "Polarnog princa" koja je pružala podršku "Titanu" tražila je od posade podmornice da joj kaže na kojoj se dubini nalazi i koliko je teška, ali i da li može vidjeti brod.

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Slagao građane: Kartice prijateljstva i placevi za mlade bračne parove sapleli Stanivukovića

Odgovori koje je "Titan" slao postepeno su postajali sve nedosljedniji. Funkcioneri su u ponedjeljak konstatovali da trup broda nije prošao test treće strane i da je sedam mjeseci bio izložen vremenskim prilikama i drugim nepogodama. Oušn Gejt je nakon incidenta obustavio sve istraživačke i komercijalne aktivnosti.

Kompanija trenutno nema zaposlenih.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke