Тајна служба подбацила

Оснивач ''Блеквотера'' о атентату: Трампа спасила једна ствар!

  • 15.07.2024. 15:01

Бивши припадник специјалних снага америчке Ратне морнарице и оснивач злогласне приватне војне компаније "Блеквотер" Ерик Принс је на друштвеној мрежи Икс изнио сопствено виђење атентата на предсједничког кандидата и бившег предсједника САД Доналда Трампа.

У питању је компанија за полицијску, војну и обуку за блиску борбу, заштиту личности и објеката, а репутацију је стекла током ратова у Ираку и Авганистану. Током свог постојања "Блеквотер" је имао чврсте везе са америчким властима и Централном обавјештајном агенцијом (ЦИА).

Како наводи Принс, Трамп је атентат преживио искључиво захваљујући "лошој процјени вјетра" коју је направио "зли убица у покушају", а у прилог својој теорији оснивач "Блеквотера" је објавио и фотографије на којима се могу видјети локација атентатора, Трампа (говорнице) и правац из ког је дувао вјетар.

"Како се може видјети на фотографији, вјетар који је дувао брзином од свега пет миља на час (8,05 км/ч) је био довољан да поремети путању, за сада непотврђено, али највјероватније лаког метка од 55 грејна (око 3,6 грама) за два инча (5,08 цм), због чега је умјесто чела погодио његово (Трампово) уво", наводи Принс и додаје:

"Доналда Трампа није спасила бриљантност Тајне службе САД. Чињеница да је Тајна служба дозволила наоружаном стријелцу да уђе у круг од 150 јарди (око 137 метара), на унапред припремљеном догађају је или злоба или велика неспособност."

''Њујорк тајмс'' позвао читаоце да не гласају за Трампа, Маск: Они су заиста одвратна бића!

''Њујорк тајмс'' позвао читаоце да не гласају за Трампа, Маск: Они су заиста одвратна бића!

Иначе стријелац је током атентата користио полуаутоматску пушку АР-556, у калибру 5,56 НАТО или .223 "Ремингтон", а када је ријеч о другом наведеном калибру у цивилној употреби најчешће се могу пронаћи управо меци масе 3,6 г.

Према његовим ријечима, очигледно је да је постојао "адекватан неконтролисан мртав простор" који је омогућио атентатору да заузме положај, нанишани и испали неколико хитаца.

Цртеж јасно показује колико је Трамп био близу смрти

Цртеж јасно показује колико је Трамп био близу смрти

"Гледајући видео прилог у вијестима, на основу кратког временског рока између звука пристиглог метка (суперсонична брзина) и праска пуцња (брзина звука) може се чути колико је стријелац заправо био близу", оцијењује Принс.

И даље није познато како је атентатор успио да се наоружан попне на зграду са фотографије и заузме готово савршен положај на непуних 150 метара удаљености са ког је имао довољно времена да нациља предсједничког кандидата Трампа за говорницом и испали не један, него чак осам хитаца.

На Трампа пуцано из три врсте оружја?

На Трампа пуцано из три врсте оружја?

Такође, како наводе многи портали специјализовани за теме из области безбједности, Тајна служба САД је била дужна да обезбиједи сва потенцијална снајперска гнијезда, далеко прије доласка штићеног лица. То значи да је на оближњим крововима и у зградама морало бити припадника снага безбједности, као и да је цијели простор морао бити под надзором оператера дронова.

Међутим, у случају Трамповог скупа, могло се видјети да су снајперисти Тајне службе (или неке друге агенције) били присутни само на згради иза позорнице, односно говорнице на којој се налазио предсједнички кандидат.

Бајден назвао Трампа

Бајден назвао Трампа "бившим Трампом"

Мањак присуства припадника снага безбједности у околним објектима је највјероватније и кључни фактор који је омогућио да се атентатор (не)примјетно попне на кров оближњег објекта усред бијела дана. Са друге стране, дио окупљених тврди да је три минута прије почетка пуцњаве, видио атентатора са пушком како се пење на кров и одмах о томе обавијестили полицију и агенте Тајне службе.

Још један од пропуста који се често наводи, јесте и тај да службе безбједности нису поставиле никакве препреке које би ометале линију прегледности и онемогућиле атентатору да са узвишених тачака има поглед на штићено лице.

Снајперисти посматрали атентатора?

Још једна околност, која додатно компликује читав случај, јесте то што је, према оцјени Принса, један од снајпериста који се налазио иза Трампа наводно посматрао атентатора прије него што је први пут запуцао.

Ово је евидентно, наводи оснивач "Блеквотера", из тога што се снајпериста (Тајне или друге службе) након првог пуцња атентатора нагло одвојио од нишана своје пушке.

У атентату на Трампа убијен ватрогасац: Погинуо да би заштитио своју породицу

У атентату на Трампа убијен ватрогасац: Погинуо да би заштитио своју породицу

"Снајпериста снага безбједности (није познато да ли се ради о Тајној служби) је на објављеном снимку очигледно био изненађен јер је одвојио лице од пушке, умјесто да је урадио свој посао и убио атентатора. Очигледно је да су посматрали стријелца, али немају политику 'првог пуцња'", рекао је Принс.

Како наводи, "једини позитиван потез је пуцањ снајперисте Тајне службе са 488 јарди (око 446 метара) удаљености", којим је атентатор елиминисан и то тек након што је испалио најмање пет (односно осам) хитаца, ранивши Доналда Трампа и усмртивши једну особу у публици.

Принс се у наставку осврнуо и на грешке током евакуације Трампа.

Покушај убиства Доналда Трампа мијења свјетску политику

Покушај убиства Доналда Трампа мијења свјетску политику

"Јасно је да Тајна служба није успјела да обезбиједи прстен (око скупа), а када су хици испаљени, њихово извлачење је било неспретно и изложило је Доналда Трампа даљим нападима. Изгледало је као да никада нису вјежбали заједно, јер би такве реакције требало да буду ефективно аутономне. Да ли ће неко сносити одговорност? Ово није вашингтонски начин", написао је он, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм