Ријеч струке

Покушај убиства Доналда Трампа мијења свјетску политику

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2024. 19:09

Атентат на Доналда Трампа промијениће политичку сцену у Америци. Узбуркаће и геополитичке односе. Америка је на ивици грађанског рата. Паника и хаос оно је што слиједи након пуцња у бившег предсједника САД-а. То је, кажу, они који прате међународне односе, пуцањ у демократију. Мотива је много.

- Он је у посљедње вријеме јако потенцирао да ће уколико буде изабран радити на томе да у кратком временском периоду дође до прекида сукоба између Украјине и Русије. Он је и у претходној кампањи оптуживан за сарадњу са Русијом. Тако да се кроз масу неких ствари које се прожимају кроз америчку јавност, могло наћи доста мотива за појединца - каже Бојан Шолаја, Центар за међународне односе.

Или можда групу оних који би тек могли да испливају у јавност. Испливавају зато пропусти обезбјеђења. Оно што се десило Трампу, упозорење је и за остале свјетске лидере. 

- Ово је озбиљна опомена свим суверенистичким лидерима, предсједницима и предсједничким кандидатима широм свијета који се залажу за међусобно поштовање, равноправност, суверенитет и који не подржавају све оно што ради дубока држава у САД-у - додаје Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту.

Трампова политика, води ка гашењу сукоба у свијету. Оних који се плаћају америчким доларима. Америчка историја се понавља. 

- Да се историја на неки начин понавља. Ево прије 61 годину безмало био је атентат на Џона Кенедија који је у том тренутку у неком глобалном контексту био усмјерен против неких ратова, сада имамо сличну ситуацију са Доналдом Трампом с друге стране. Тако да то је неки рецимо мотив, који је свеприсутан већ дуго времена из чега не бих да извлачим закључке, али могу да скренем пажњу да су можда и неке глобалне околности јако утицале на онога ко се на ово одлучио - додаје Шолаја.

Убиство или покушај убиства предсједника провлаче се кроз цијелу америчку историју. Линколн, Кенеди, Форд и други. Неки од њих су убијени, а неки су за длаку извукли живу главу. Посљедњи атентат преживио је Роналд Реган. И то 1981. године. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: