Зарад нашег јединства

Орбан писао Мишелу: Украјини ни чланство, ни новац - одустаните од тога!

  • 05.12.2023. 10:18

Мађарски премијер Виктор Орбан затражио је да се на предстојећем самиту лидера Европске уније идуће недјеље избјегне доношење одлуке о почетку преговора Украјине о чланству у ЕУ.

Орбан је тај захтјев изнио у писму предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, и навео да на самиту не треба да буде донесена одлука о планираном буџету који укључује 50 милијарди евра економске подршке Кијеву.

Трамп одговорио Де Ниру: Постао си потпуни губитник

Трамп одговорио Де Ниру: Постао си потпуни губитник

Како преноси Ројтерс, такав став је у супротности са ставом Европске комисије, која је прошлог мјесеца препоручила да лидери ЕУ дају зелено свјетло Украјини да започне преговоре о придруживању, али за то је неопходна једногласна подршка земаља чланица.

"С поштовањем вас позивам да не тражите да Европски савјет у децембру одлучује о овим питањима, јер би очигледан недостатак консензуса неизбјежно довео до неуспјеха. Европски савјет мора да избјегне овај контрапродуктивни сценарио зарад јединства, наше најважније предности", написао је Орбан у писму Мишелу.

Израел планира потопити систем Хамасових тунела у Гази водом из Средоземног мора?

Израел планира потопити систем Хамасових тунела у Гази водом из Средоземног мора?

Британска агенција наводи да је приступање ЕУ од велике важности за Украјину, у јеку сукоба са Русијом. Дипломате из земаља ЕУ које подржавају Украјину изразиле су забринутост да би недостатак договора о преговорима о чланству и финансијској помоћи на самиту био велики политички ударац Кијеву и да би то могао бити вид подршке Русији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.