Zarad našeg jedinstva

Orban pisao Mišelu: Ukrajini ni članstvo, ni novac - odustanite od toga!

  • 05.12.2023. 10:18

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Еvropske unije iduće nedjelje izbjegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine o članstvu u ЕU.

Orban je taj zahtjev iznio u pismu predsjedniku Еvropskog savjeta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude donesena odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Tramp odgovorio De Niru: Postao si potpuni gubitnik

Tramp odgovorio De Niru: Postao si potpuni gubitnik

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Еvropske komisije, koja je prošlog mjeseca preporučila da lideri ЕU daju zeleno svjetlo Ukrajini da započne pregovore o pridruživanju, ali za to je neophodna jednoglasna podrška zemalja članica.

"S poštovanjem vas pozivam da ne tražite da Еvropski savjet u decembru odlučuje o ovim pitanjima, jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbježno doveo do neuspjeha. Еvropski savjet mora da izbjegne ovaj kontraproduktivni scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti", napisao je Orban u pismu Mišelu.

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora?

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora?

Britanska agencija navodi da je pristupanje ЕU od velike važnosti za Ukrajinu, u jeku sukoba sa Rusijom. Diplomate iz zemalja ЕU koje podržavaju Ukrajinu izrazile su zabrinutost da bi nedostatak dogovora o pregovorima o članstvu i finansijskoj pomoći na samitu bio veliki politički udarac Kijevu i da bi to mogao biti vid podrške Rusiji.

Pratite nas i putem Vibera