Беч

Орбан, Кикл и Бабиш потписали ''Патриотски манифест'': ''У Европи је почела политичка промјена''

  • 30.06.2024. 13:31

Аустријска десничарска Слободарска партија (ФПО), Фидес мађарског премијера Виктора Орбана и популистичка чешка странка АНО коју предводи Андреј Бабиш формирале су нови политички савез у који су позвале и остале европске странке, саопштио је данас шеф ФПО Херберт Кикл.

У изјави медијима на прес конференцији којој су присуствовала тројица лидера, Кикл је рекао да верује да ће се многе друге европске странке придружити новом политичком савезу наредних дана, пренео је Ројтерс.

Орбан љут: Европски бирачи су преварени, формирана је коалиција лажи!

Орбан љут: Европски бирачи су преварени, формирана је коалиција лажи!

Како је пренио "Еуроњуз", Орбан, Кикл и Бабиш потписали су "Патриотски манифест" у недјељу ујутру у Бечу док су покушавали да покрену највећи десничарски блок у Европском парламенту.

Како наводе, тројица лидера, између осталог, захтијевају више одлучивања на националном нивоу, бољу одбрану спољних граница од миграција и критикују "зелени договор" за Европу.

"Промијенићемо европску политику тако да она поново служи нацијама и нашим људима. Ми ћемо преферирати национални суверенитет од федерализма, слободу од наредби, а мир од рата", поручио је бивши премијер Чешке Андреј Бабиш који је учествовао на састанку.

У Европском парламенту има седам политичких групација а да би једна била формирана потребна су 23 члана и да најмање једна четвртина од 27 земаља чланица ЕУ буде представљена у оквиру групе, наводи се на сајту Европског парламента, преноси Танјуг.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.