"Срамни договор"

Орбан љут: Европски бирачи су преварени, формирана је коалиција лажи!

  • 27.06.2024. 18:35

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас, поводом договора три политичке групације у Европском парламенту о расподјели водећих функција у ЕУ, који је назвао "срамним", да су европски бирачи преварени.

Орбан је на друштвеној мрежи Икс оптужио Европску народну партију (ЕПП) да је формирала "коалицију лажи са љевицом и либералима".

"Не подржавамо овај срамни договор!", поручио је Орбан, у вријеме када се одржава самит лидера ЕУ у Бриселу, на којем се очекује да ће шефови држава и влада ЕУ донијети одлуку о томе ко ће бити нови предсједник Европске комисије, ко ће бити нови предсједник Европског савјета, а ко ће бити нови високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику.

Орбан је данас изјавио да Мађарска не може да подржи да се продужи мандат предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен. 

Он је, уочи самита лидера ЕУ, рекао да је Фон дер Лајен искористила владавину права, "важну европску вриједност", као партијско политичко оруђе против Мађарске.

Он је рекао да су Европска народна партија (ЕПП), социјалисти и либерали формирали "коалицију" да именују нове лидере институција ЕУ, коју је назвао "партијском коалицијом лажи и обмана".

Орбан је тај договор назвао срамним и рекао да је направљен на основу партијских веза, без обзира на "лоше резултате у протеклих пет година" или планове за будућност, преноси МТИ.

Оптужио је ЕПП да је "сакупила неке од десничарских гласова и пребацила их улијево и тако преварила европске гласаче".

"Ово је дрскост пред европским бирачима, од којих је већина гласала удесно и жељела да види десничарско вођство", рекао је он и додао да нема разлога да Мађарска подржи "ову злоупотребу положаја".

Орбан је рекао да је пољска влада, "коју је Брисел увијек подржавао инструментима владавине права", спровела промене "које су у најмању руку биле упитне", а да Европска комисија није изразила забринутост.

"Када сам у писму питао да ли ми Мађари можемо да урадимо оно што је нова пољска влада урадила у Пољској, нису се удостојили ни да одговоре. Не мислимо да предсједник такве Комисије треба да остане на мјесту", рекао је Орбан.

Коментаришући предсједавање Мађарске ЕУ које почиње у понедјељак, Орбан је рекао да су главне тачке фокуса конкурентност и економски раст. Он је додао да поред тих питања која, како је навео, подржавају сви, Мађарска је тежила миру и заустављању илегалних миграција.

"Велике земље подржавају 95 одсто наших програма", поручио је Орбан.

Раније ове недјеље шесторо преговарача из три политичке групације у Европском парламенту - ЕПП, социјалдемократа и либерала постигло је договор да номинују актуелну предсједницу Комисије Урсулу фон дер Лајен за други мандат, да бивши португалски премијер Антонио Кошта из редова социјалдемократа буде предсједник Европског савјета, док би премијерки Естоније Каји Калас из редова либерала требало да припадне мјесто шефа европске дипломатије.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони, чија је политичка групација Европски конзервативци и реформисти, постала трећа по величини у ЕП након европских избора и свргла либерале са тог мјеста, осудила је овакав договор политичких групација.

Мелони је рекла да је "надреално" да се мишљење европских бирача не узима у обзир, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера