Савјетник мађарског премијера

Орбан: Блокираћемо приступање Украјине ЕУ

  • Извор: Агенције
  • 07.11.2023. 13:42

Политички савјетник мађарског премијера Балаж Орбан изјавио да ће Мађарска блокирати приступање Украјине ЕУ све док Кијев не промијени закон о језику.

Тим законом се, како је навео, крше права мађарске мањине.

Европска комисија ће сутра представити позитиван извјештај о реформама у Украјини, Молдавији и шест балканских земаља које желе да постану чланице ЕУ, а, према мишљењу ЕК, Кијев је спреман да започне преговоре о придруживању.

Међутим, мађарска влада пријети ветом на сљедећем самиту ЕУ у децембру, на којем лидери европских влада морају да ратификују приједлог ЕК о Украјини, а као разлог наводи кршење права мађарске мањине у Украјини у региону Закарпатја, објавио је холандски јавни сервис НОС.

"Политико": Европска комисија подржала приступне преговоре са БиХ, неки дипломати негодовали?

Мађарска мањина живи више од једног вијека у Украјини, пошто је Мађарска послије Првог свјетског рата морала да уступи територију сусједним државама.

"Уведени су нови закони који су Мађарима у Украјини загорчали живот", рекао је савјетник мађарског премијера за НОС, мислећи на недавно уведен закон о језику који обавезује све мањине, а не само мађарску, да најмање 70 одсто образовања добију на украјинском језику.

То је изазвало забринутости у Мађарској да би дјеца која одрастају у породици у којој се говори мађарски у Украјини знатно заостајала у савладавању школског програма.

"Мађарски став је кристално јасан: док год постоји овај закон, не може бити разговора са Украјинцима о њиховој интеграцији у ЕУ", истакао је Орбан.

Њемачка је експрес-лонац који само што не експлодира: Kако може држава то да ријеши?

Њемачка је експрес-лонац који само што не експлодира: Kако може држава то да ријеши?

У украјинској покрајини Закарпатје, према посљедњим процјенама, број Мађара је драстично опао од почетка рата у Украјини: прије рата било их је 150.000, а сада их има око 100.000.

У Украјини се мађарска пријетња ветом сматра циничном игром због тога што Мађарска наставља да одржава добре односе са Русијом.

Украјински закон о језику мањина у образовању требало би мало измијенити, савјетовали су из ЕК. У Бриселу страхују да ће мађарска влада заузети непомирљив став по том питању да би добила субвенције ЕУ.

Брисел одбија да исплати та средства у износу од више од 20 милијарди евра, све док постоје проблеми са корупцијом и владавином права у Мађарској. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.