Savjetnik mađarskog premijera

Orban: Blokiraćemo pristupanje Ukrajine ЕU

  • Izvor: Agencije
  • 07.11.2023. 13:42

Politički savjetnik mađarskog premijera Balaž Orban izjavio da će Mađarska blokirati pristupanje Ukrajine ЕU sve dok Kijev ne promijeni zakon o jeziku.

Tim zakonom se, kako je naveo, krše prava mađarske manjine.

Еvropska komisija će sutra predstaviti pozitivan izvještaj o reformama u Ukrajini, Moldaviji i šest balkanskih zemalja koje žele da postanu članice ЕU, a, prema mišljenju ЕK, Kijev je spreman da započne pregovore o pridruživanju.

Međutim, mađarska vlada prijeti vetom na sljedećem samitu ЕU u decembru, na kojem lideri evropskih vlada moraju da ratifikuju prijedlog ЕK o Ukrajini, a kao razlog navodi kršenje prava mađarske manjine u Ukrajini u regionu Zakarpatja, objavio je holandski javni servis NOS.

"Politiko": Еvropska komisija podržala pristupne pregovore sa BiH, neki diplomati negodovali?

Mađarska manjina živi više od jednog vijeka u Ukrajini, pošto je Mađarska poslije Prvog svjetskog rata morala da ustupi teritoriju susjednim državama.

"Uvedeni su novi zakoni koji su Mađarima u Ukrajini zagorčali život", rekao je savjetnik mađarskog premijera za NOS, misleći na nedavno uveden zakon o jeziku koji obavezuje sve manjine, a ne samo mađarsku, da najmanje 70 odsto obrazovanja dobiju na ukrajinskom jeziku.

To je izazvalo zabrinutosti u Mađarskoj da bi djeca koja odrastaju u porodici u kojoj se govori mađarski u Ukrajini znatno zaostajala u savladavanju školskog programa.

"Mađarski stav je kristalno jasan: dok god postoji ovaj zakon, ne može biti razgovora sa Ukrajincima o njihovoj integraciji u ЕU", istakao je Orban.

Njemačka je ekspres-lonac koji samo što ne eksplodira: Kako može država to da riješi?

Njemačka je ekspres-lonac koji samo što ne eksplodira: Kako može država to da riješi?

U ukrajinskoj pokrajini Zakarpatje, prema posljednjim procjenama, broj Mađara je drastično opao od početka rata u Ukrajini: prije rata bilo ih je 150.000, a sada ih ima oko 100.000.

U Ukrajini se mađarska prijetnja vetom smatra ciničnom igrom zbog toga što Mađarska nastavlja da održava dobre odnose sa Rusijom.

Ukrajinski zakon o jeziku manjina u obrazovanju trebalo bi malo izmijeniti, savjetovali su iz ЕK. U Briselu strahuju da će mađarska vlada zauzeti nepomirljiv stav po tom pitanju da bi dobila subvencije ЕU.

Brisel odbija da isplati ta sredstva u iznosu od više od 20 milijardi evra, sve dok postoje problemi sa korupcijom i vladavinom prava u Mađarskoj. 

Pratite nas i putem Vibera