СБУ

Опасност за украјинске пилоте, службе заплијениле важну компоненту

  • Извор: Курир
  • 10.11.2023. 12:59

Украјинска служба безбједности (СБУ) ухапсила је тројицу осумњичених за покушај илегалног извоза компоненти борбеног авиона МиГ-29 у вриједности од близу 2,5 милиона гривни (око 69.600 долара) азијским купцима, укључујући радарски транспондерски модул за идентификацију "свој-туђ".

Транспондерске јединице "свој-туђ" помажу у разликовању пријатељских авиона од непријатеља тако што шаљу посебне кодове на упитне радаре које користе борбени авиони и земаљски системи противваздушне одбране.

Ако транспондерске јединице падну у "погрешне руке", то би могло угрозити украјинску противваздушну одбрану, пише Кијев Пост.

Према извјештају СБУ, осумњичени су украли компоненте из фабрике Мотор Сич, произвођача авионских мотора са сједиштем у централној Украјини. Планирали су да их превезу из Украјине кроз Придњестровље, енклаву под руском контролом која се налази унутар Молдавије.

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

СБУ је ухапсила једног осумњиченог када је покушао да пређе у Придњестровље, са робом сакривеном у механичким одјељцима његовог аутомобила.

Као мозак операције идентификован је бизнисмен из Харкова, који је тражио купце објављивањем огласа за поправку авиона на интернету.

СБУ је идентификовала купце као људе из "источне Азије", без навођења њиховог идентитета и националности.

Туча дјевојака у гаражи, клинци снимају и навијају

Туча дјевојака у гаражи, клинци снимају и навијају

Борбени авиони МиГ-29 чине кичму украјинског ратног ваздухопловства и остају изузетно драгоцено средство у рату против Русије.

Бившег предсједника Мотор Сича Вјачеслава Богуслајева ухапсила је СБУ 2022. јер је наводно снабдијевао Русију дијеловима за моторе и након напада у фебруару 2022. године.

Богуслајев је 2015. продао своје акције – 56 одсто компаније – једној одбрамбеној компанији из Кине. Тада су интервенисале и САД због забринутости за националну безбједност, али су на крају Украјина и Кина потписале низ споразума о сарадњи.

Путин усред ноћи одржао састанак са војним врхом

Путин усред ноћи одржао састанак са војним врхом

Украјина је најавила национализацију Мотор Сича крајем 2022. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм