Ф-16 ће бити у Украјини

Опасне изјаве из САД-а: Кијев може да напада руску територију америчким оружјем!

  • Извор: РТ Балкан
  • 19.06.2024. 16:19

Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен рекао је да се овлашћење за украјинску употребу америчког оружја за нападе на руску територију не односи само на дио око Харкова, већ и области које су даље од границе.

Он је такође истакао да ће амерички авиони Ф-16 које је Вашингтон послао Кијеву бити стационирани у Украјини, што је у супротности са претходним саопштењима из Кијева да би авиони могли бити стационирани у сусједним НАТО чланицама гдје би били "безбједни". 

Саливенови коментари о ударима дубоко по руској територију наизглед ескалирају одлуку предсједника САД Џозефа Бајдена, који је дозволио Кијеву да користи америчко оружје у те сврхе.

Штета у аграрном сектору Украјине 10 милијарди долара

Штета у аграрном сектору Украјине 10 милијарди долара

Како је Саливен рекао у интервјуу за амерички национални медиј Пи-Би-Ес, дозвола "није питање географије, већ здравог разума". На питање да ли се она односи и на регион Суми, Саливан је одговорио:

"Односи се на све (регионе) одакле руске снаге прелазе границу са руске на украјинску страну како би покушале да заузму додатну украјинску територију."

Он је додао да је Вашингтон дозволио Кијеву да америчким оружјемнапада руске снаге одакле год оне "користиле руску територију као склониште". Напоменуо је да су САД дозволиле украјинским снагама да гађају руске авионе чак и док су они у руском ваздушном простору.

Румуни провоцирали Украјинце

Румуни провоцирали Украјинце

"Јасно смо ставили до знања — а видјели смо током протекле двије године да Украјина то ради — да могу да користе системе противваздушне одбране, укључујући оне које испоручују Сједињене Државе, за обарање руских авиона, чак и ако су ти руски авиони су у руском ваздушном простору, уколико се спремају да гађају мете у украјинском ваздушном простору", рекао је Саливен.

Предсједник Џозеф Бајден је претходно признао да би украјински удари дубље по руској територији спроведени помоћу америчког оружја могли да ескалирају умијешаност Запада у сукоб. Међутим, он је оцијенио да је могућност директног сукоба САД са Русијом мала.

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је да ће на сваки напад западним оружјем на руске циљеве бити узвраћено и додао да би Москва могла да испоручује сопствено оружје дугог домета из сопственог арсенала трећим странама, које би их онда користиле против "осјетљивих" западних циљева.

Земље ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам Г7 Украјини

Земље ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам Г7 Украјини

Путин је упозорио да би таква ескалација "танте за кукурику" могла да доведе до велике катастрофе за све укључене стране.

Пратите нас и путем Вибера