Пољопривредни сектор

Штета у аграрном сектору Украјине 10 милијарди долара

  • Извор: Танјуг
  • 18.06.2024. 20:08

Пољопривредни сектор Украјине претрпео је директне губитке од више од 10 милијарди долара за две године од почетка руске инвазије великих размера.

Зато је веома важно да се обнови како би се обезбиједила стабилност свјетских тржишта хране, изјавио је данас вршилац дужности министра аграрне политике и хране Украјине Тарас Висоцки.

"Због руске агресије украјински фармери су претрпјели значајне губитке. Од уништења пољопривредне механизације за укупно 5,8 милијарди долара до губитка и уништења сточних фарми за више од 250 милиона долара. А међународне цијене хране у 2022. порасле су за око 35 одсто", навео је он на конференцији "Обнова украјинске пољопривреде", преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, ситуација је стабилизована тек након успостављања нових извозних праваца.

"Због тога је потребна подршка за обнављање украјинског пољопривредног сектора", рекао је Висоцки.

Он је подсјетио да је Украјина један од свјетских лидера у извозу житарица и уљарица, као и да ће опоравак пољопривредног сектора обезбиједити стабилност свјетских тржишта хране.

Висоцки је истакао потребу за дугорочним пројектима подршке украјинском пољопривредном сектору, међу којима је и програм финансијске подршке Украјини из фонда Европске уније за Украјину.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм