Г20

О овом снимку прича свијет: Путин их уништио као никада до сада!

  • 23.11.2023. 12:46

Предсједник Русије Владимир Путин је, говорећи на ванредном самиту Г20, упитао своје колеге да ли их узнемирава истребљење цивила у Појасу Газе, или то што се тамо у болницама крајње озбиљне операције дјеци раде без анестезије.

- Да ли вас потреса то што је секретар УН рекао да се Појас Газе претворио у огромно дјечије гробље“, упитао је колеге које су у говорима прије његовог рекли да их потреса „агресија Русије у Украјини“.

Упитао је онда да ли је довољно потресан крвави пуч у Украјини 2014. године праћен ратом кијевског режима против сопственог народа у Донбасу?

- Да, ратна дејства су увијек трагедија конкретних људи, породица и држава и морамо да размислимо како да је окончамо. Разумијем да овај рат и губитак људи не могу да не потресају - потврдио је Путин говорећи о сукобу у Украјини.

Међутим, нагласио је да Русија никада није одбила мировне преговоре са Украјином. „Украјина их је одбила и још потписала закон којим се конкретно забрањују преговори са Русијом“, подсјетио је.

"Први бродови са бесплатним руским житом отпловили у Африку"

Русија, са своје стране испуњава све своје обавезе у овој области и остаје један од највећих извозника хране, те су тако данас ка Африци и земљама које оскудјевају отпловили први бродови са бесплатним руским житом.

Тренутна ситуација у глобалној економији и свијету у цјелини, захтијева колективна рјешења које одражавају ставове велике већине међународне заједнице, укључујући и земље у развоју, истиче предсједник Русије.

- Свијет пролази кроз процесе радикалне трансформације. Настају и јачају нови моћни центри глобалног економског развоја. Значајан удио глобалне инвестиционе, трговинске и потрошачке активности премјешта се у регионе Азије, Африке и Латинске Америке, гдје живи већина свјетске популације - појашњава он.

Русија није крива за хаос у свјетској економији

Према његовим ријечима, колосалан стрес који доживљава свјетска економија је директна посљедица лоше осмишљене макроекономске политике неких држава.

- Убризгавање трилиона долара и евра у привреду и банкарски систем изазвало је пораст глобалне инфлације и брз раст цијена хране и енергената. Ту је срж проблема. А не покушаји Русије да оствари правду у Украјини. Не. Већ акције највећих свјетских економија. А резултат је повећање кључних каматних стопа. Због тога су, наравно, највише страдале најсиромашније земље - објаснио је предсједник Русије.

Поједине земље и даље користе незаконита ограничења трговине и пристрасну климатску агенду зарад јачања сопствене конкурентности, додаје Путин.

Како би уништиле конкуренте, поједине земље уништавају транспортне и логистичке ланце и међународне платне канале, али и служе се државним тероризмом, додаје он и подсјећа на еклатантни примјер овога – експлозију гасовода Сјеверни ток један и два у Балтичком мору.

Враћамо обострано корисну међународну сарадњу

Русија се залаже за враћање отворене и обострано корисне међународне економске сарадње, засноване на нормама Повеље УН и принципима колегијалног и узајамног поштовања тимског рада.

- Неопходно је да повећамо улогу економија у развоју у међународним финансијским институцијама, укључујући ММФ и Свјетску банку, и користимо ресурсе ових организација у интересу развоја земаља и региона, који су заиста потребни, а не у опортунистичке политичке сврхе - додаје предсједник.

Москва је спремна да ради на рјешавању ових горућих проблема, у оквиру Г20 али и других међународних институција попут БРИКС-а, чија тежина и утицај расте и шири, додаје Путин.

Русија посебну пажњу посвећује одрживом развоју, очувању климе и биодиверзитета планете Земље, дигиталној трансформацији свјетске економије и обезбјеђивању прехрамбене и енергетске безбједности. Приоритетну пажњу посвећује развоју дигиталне јавне инфраструктуре и јачању информационе безбједности, а преузимају се реални кораци за обезбјеђивање активнијег учешћа жена у привреди и другим областима живота, истиче предсједник.

Путин се захвалио индијском колеги за продуктиван рад током председавања ове године, јер је, како каже, много урађено зарад рјешења горућих питања међународне агенде због чега је Група 20 и формирана.

Пожелио је успјех „бразилским пријатељима“, који ће од  1. децембра преузети обавезе предсједавајућег Г20.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести