Француска шаље више од 600 жандарма

Нова Каледонија у хаосу какав се не памти, градоначелник главног града: ''Под опсадом смо''

  • 19.05.2024. 09:23

Француске снаге покренуле су велику операцију да би повратиле контролу над путем који повезује Нумеу, главни град Нове Каледоније, са главним међународним аеродромом, након шесте ноћи немира у овом пацифичком архипелагу у којима је шест особа изгубило живот.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен саопштио је касно више од 600 жандарма, од којих стотињак припадника ГИГН, елитне тактичке јединице жандармерије, упућено да обезбиједе главну саобраћајницу која повезује град са аеродромом и спољним свијетом.

Расте број жртава немира на Новој Каледонији, Француска послала појачање

Расте број жртава немира на Новој Каледонији, Француска послала појачање

Немири су почели прошле недјеље након што су посланици у националној скупштини у Паризу изгласали измјене закона које ће омогућити већем броју држављана Француске да гласају на локалним изборима у Новој Каледонији, што домородачки лидери сматрају да ће неутралисати политички утицај домородаца.

Градоначелник Нумее Соња Лагард је рекла да је Нова Каледонија под опсадом и да су бројне јавне зграде на архипелагу запаљене и да је, упркос доласку појачања од неколико стотина полицајаца, ситуација "далеко од смиривања".

Француска на ивици грађанског рата - Гори Нова Каледонија

Француска на ивици грађанског рата - Гори Нова Каледонија

Ноћни полицијски час, увођење ванредног стања, забрана "ТикТока" и долазак стотина војника из континенталне Француске ни протекле ноћи нису спријечили немире, пренио је АФП.

Власти су прогласиле ванредно стање које укључује ноћни полицијски час, као и забрану јавних окупљања, продају алкохола и ношења оружја.

Неидентификоване групе су подметнуле два пожара и опљачкале бензинску пумпу, саопштила је канцеларија високог комесара Нове Каледоније.

Локални медији јавили су да је међу запаљеним зградама и јавна библиотека.

Упркос новом насиљу, власти инсистирају да се ситуација поправља.

Насиље је подстакнуто економском кризом, етничким тензијама и дугогодишњим анимозитетом према француским властима на овој територији.

До сада је приведено 230 учесника нереда, а на острву Кају на снази су забрана окупљања и полицијски час, преноси Срна.

Пратите нас и путем Вибера