Francuska šalje više od 600 žandarma

Nova Kaledonija u haosu kakav se ne pamti, gradonačelnik glavnog grada: ''Pod opsadom smo''

  • 19.05.2024. 09:23

Francuske snage pokrenule su veliku operaciju da bi povratile kontrolu nad putem koji povezuje Numeu, glavni grad Nove Kaledonije, sa glavnim međunarodnim aerodromom, nakon šeste noći nemira u ovom pacifičkom arhipelagu u kojima je šest osoba izgubilo život.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je kasno više od 600 žandarma, od kojih stotinjak pripadnika GIGN, elitne taktičke jedinice žandarmerije, upućeno da obezbijede glavnu saobraćajnicu koja povezuje grad sa aerodromom i spoljnim svijetom.

Raste broj žrtava nemira na Novoj Kaledoniji, Francuska poslala pojačanje

Raste broj žrtava nemira na Novoj Kaledoniji, Francuska poslala pojačanje

Nemiri su počeli prošle nedjelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmjene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što domorodački lideri smatraju da će neutralisati politički uticaj domorodaca.

Gradonačelnik Numee Sonja Lagard je rekla da je Nova Kaledonija pod opsadom i da su brojne javne zgrade na arhipelagu zapaljene i da je, uprkos dolasku pojačanja od nekoliko stotina policajaca, situacija "daleko od smirivanja".

Francuska na ivici građanskog rata - Gori Nova Kaledonija

Francuska na ivici građanskog rata - Gori Nova Kaledonija

Noćni policijski čas, uvođenje vanrednog stanja, zabrana "TikToka" i dolazak stotina vojnika iz kontinentalne Francuske ni protekle noći nisu spriječili nemire, prenio je AFP.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

Neidentifikovane grupe su podmetnule dva požara i opljačkale benzinsku pumpu, saopštila je kancelarija visokog komesara Nove Kaledonije.

Lokalni mediji javili su da je među zapaljenim zgradama i javna biblioteka.

Uprkos novom nasilju, vlasti insistiraju da se situacija popravlja.

Nasilje je podstaknuto ekonomskom krizom, etničkim tenzijama i dugogodišnjim animozitetom prema francuskim vlastima na ovoj teritoriji.

Do sada je privedeno 230 učesnika nereda, a na ostrvu Kaju na snazi su zabrana okupljanja i policijski čas, prenosi Srna.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.