Техеран

Носио шортс на 45 степени па ухапшен: Мрежама круже брутални снимци

  • Извор: Телеграф
  • 19.08.2024. 07:58

Полиција за морал спровела је нову бруталну акцију хапшења у Техерану лишавајући слободе мушкарце који су носили шортс иако је у пријестоници Ирана током топлотног таласа измјерено чак 45 степени Целзијуса

Објављени су снимци и фотографије како полиција ставља лисице на руке мушкарцима, које вријеђају и туку их зато што су се усудили да прекрше строги кодекс облачења у земљи.

Истовремено, у Техерану је дошло до нестанка електричне енергије усљед повећане потрошње јер термометри су посљедњих дана достигли 45 степени Целзијуса. У иранском парламенту тренутно се расправља о увођењу новог закона који ће регулисати правила облачења за мушкарце.

Нови закон ће дефинисати шта је то неприкладна одјећа за мушкарце, што укључује ношење одјеће која је против јавне скромности, као што је одјећа која не покрива дио тијела нижи од груди или виши од скочног зглоба.

Такође се наводи да ће бити ухапшен свако ко буде затечен гол, полуго или буде носио одјећу за коју се сматра да је неприкладна у јавности. Онима који прекрше закон биће забрањено да напусте Иран и коришћење друштвених медија у периоду од шест мјесеци до двије године.

Међутим, изгледа да ревносни полицајци спроводе строга правила и прије него што су она формално усвојена у парламенту. У једном примјеру, Меисам (35), софтверски инжењер из Техерана, рекао је да га је полиција за морал брутално увукла у возило док је носио шортс по топлом дану.

Док је ишао у шетњу, зауставио се бијели комби и три мушкарца су искочила, вичући на њега и питајући га шта то ради.

"Ухватили су ме за врат и угурали у задњи дио комбија. Рекли су да ме воде у полицију социјалног осигурања. Други су били у комбију, укључујући мушкарца и три дјевојке, сви уплакани, који су такође били ухапшени због неприкладне одјеће. Нисам могао ни да замислим да ће бити толико груби због ношења шортса", рекао је он.

Меисам је у полицијској станици морао да обећа да више никада неће носити шортс. Женама ухапшеним због ношења неприкладне одјеће је речено да ће против њих бити поднијета пријава која ће бити послата тужилаштву.

На видео снимку који се појавио на друштвеној мрежи Икс, види се тинејџер који носи шортс у стилу бермуда и руксак са рукама везаним лисицама на леђима, како га полицајци полако одводе.


Појавио се и снимак на којем се види како најмање три полицајца у Техерану туку мушкарца који је носио шортс на жељезничкој станици.

"Магарче. Мислиш да можеш да радиш шта год хоћеш ако узвикујеш пароле за слободу жена", викао је једна полицајац док је други ударио ухапшеног у лице.

Приведени моли полицајце да га не туку и говори им да носи шортс само због тога што је врућина. Ситуација подсјећа на ону из 2022. када је дошло до масовних протеста широм Ирана након смрти Махсе Амини (22), курдске дјевојке, која је преминула након што ју је претукла полиција за морал јер није носила хиџаб на одговарајући начин у подземној жељезници.

Њена смрт је довела до вишемјесечних протеста у којима је ухапшено и убијено на стотине демонстраната. Власти у Техерану су демантовале оптужбе тврдећи да је она преминула од отказивања органа усљед мањка кисеоника у мозгу.

То су били највећи протести у Ирану још од 2009. када је полиција за морал спроводила спорадичне кампање вербалног упозоравања жена да морају да се придржавају правила о облачењу.

Посљедњи тежак инцидент се догодио када је полиција недавно упуцала мајку двоје дјеце која је била у аутомобили и то јер није носила хиџаб. Прошле године полиција је најавила да ће користити саобраћајне и снимке камера за безбједност како би се идентификовале жене возачи или путнице које не носе одговарајућу одјећу.

Жене у Ирану су обавезне да носе хиџаб од Исламске револуције 1979. и за кршење овог правила пријети им затвор. Власти су основале полицију за морал како би се регулисало понашања становништва послије дугог периода секуларизације током средине 20. вијека.

Вјерује се да је полиција за морал зауставила више милиона жена у Ирану захтијевајући од њих да поштују правила облачења.

Прошлог октобра седамнаестогодишња Армита Гераванд је преминула у болници у Техерану након што су је полиција за морал претукла у подземној жељезници. Власти су поново демантовале умијешаност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.