Teheran

Nosio šorts na 45 stepeni pa uhapšen: Mrežama kruže brutalni snimci

  • Izvor: Telegraf
  • 19.08.2024. 07:58

Policija za moral sprovela je novu brutalnu akciju hapšenja u Teheranu lišavajući slobode muškarce koji su nosili šorts iako je u prijestonici Irana tokom toplotnog talasa izmjereno čak 45 stepeni Celzijusa

Objavljeni su snimci i fotografije kako policija stavlja lisice na ruke muškarcima, koje vrijeđaju i tuku ih zato što su se usudili da prekrše strogi kodeks oblačenja u zemlji.

Istovremeno, u Teheranu je došlo do nestanka električne energije usljed povećane potrošnje jer termometri su posljednjih dana dostigli 45 stepeni Celzijusa. U iranskom parlamentu trenutno se raspravlja o uvođenju novog zakona koji će regulisati pravila oblačenja za muškarce.

Novi zakon će definisati šta je to neprikladna odjeća za muškarce, što uključuje nošenje odjeće koja je protiv javne skromnosti, kao što je odjeća koja ne pokriva dio tijela niži od grudi ili viši od skočnog zgloba.

Takođe se navodi da će biti uhapšen svako ko bude zatečen gol, polugo ili bude nosio odjeću za koju se smatra da je neprikladna u javnosti. Onima koji prekrše zakon biće zabranjeno da napuste Iran i korišćenje društvenih medija u periodu od šest mjeseci do dvije godine.

Međutim, izgleda da revnosni policajci sprovode stroga pravila i prije nego što su ona formalno usvojena u parlamentu. U jednom primjeru, Meisam (35), softverski inženjer iz Teherana, rekao je da ga je policija za moral brutalno uvukla u vozilo dok je nosio šorts po toplom danu.

Dok je išao u šetnju, zaustavio se bijeli kombi i tri muškarca su iskočila, vičući na njega i pitajući ga šta to radi.

"Uhvatili su me za vrat i ugurali u zadnji dio kombija. Rekli su da me vode u policiju socijalnog osiguranja. Drugi su bili u kombiju, uključujući muškarca i tri djevojke, svi uplakani, koji su takođe bili uhapšeni zbog neprikladne odjeće. Nisam mogao ni da zamislim da će biti toliko grubi zbog nošenja šortsa", rekao je on.

Meisam je u policijskoj stanici morao da obeća da više nikada neće nositi šorts. Ženama uhapšenim zbog nošenja neprikladne odjeće je rečeno da će protiv njih biti podnijeta prijava koja će biti poslata tužilaštvu.

Na video snimku koji se pojavio na društvenoj mreži Iks, vidi se tinejdžer koji nosi šorts u stilu bermuda i ruksak sa rukama vezanim lisicama na leđima, kako ga policajci polako odvode.


Pojavio se i snimak na kojem se vidi kako najmanje tri policajca u Teheranu tuku muškarca koji je nosio šorts na željezničkoj stanici.

"Magarče. Misliš da možeš da radiš šta god hoćeš ako uzvikuješ parole za slobodu žena", vikao je jedna policajac dok je drugi udario uhapšenog u lice.

Privedeni moli policajce da ga ne tuku i govori im da nosi šorts samo zbog toga što je vrućina. Situacija podsjeća na onu iz 2022. kada je došlo do masovnih protesta širom Irana nakon smrti Mahse Amini (22), kurdske djevojke, koja je preminula nakon što ju je pretukla policija za moral jer nije nosila hidžab na odgovarajući način u podzemnoj željeznici.

Njena smrt je dovela do višemjesečnih protesta u kojima je uhapšeno i ubijeno na stotine demonstranata. Vlasti u Teheranu su demantovale optužbe tvrdeći da je ona preminula od otkazivanja organa usljed manjka kiseonika u mozgu.

To su bili najveći protesti u Iranu još od 2009. kada je policija za moral sprovodila sporadične kampanje verbalnog upozoravanja žena da moraju da se pridržavaju pravila o oblačenju.

Posljednji težak incident se dogodio kada je policija nedavno upucala majku dvoje djece koja je bila u automobili i to jer nije nosila hidžab. Prošle godine policija je najavila da će koristiti saobraćajne i snimke kamera za bezbjednost kako bi se identifikovale žene vozači ili putnice koje ne nose odgovarajuću odjeću.

Žene u Iranu su obavezne da nose hidžab od Islamske revolucije 1979. i za kršenje ovog pravila prijeti im zatvor. Vlasti su osnovale policiju za moral kako bi se regulisalo ponašanja stanovništva poslije dugog perioda sekularizacije tokom sredine 20. vijeka.

Vjeruje se da je policija za moral zaustavila više miliona žena u Iranu zahtijevajući od njih da poštuju pravila oblačenja.

Prošlog oktobra sedamnaestogodišnja Armita Geravand je preminula u bolnici u Teheranu nakon što su je policija za moral pretukla u podzemnoj željeznici. Vlasti su ponovo demantovale umiješanost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: