On se pravda da je izvučeno iz konteksta

"Nizak intelektualni potencijal": Podoljak vrijeđao Kinu i Indiju, Peking zatražio pojašnjenje!

  • 14.09.2023. 08:07

Peking je zatražio pojašnjenje od Kijeva nakon što je Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, sugerisao da vlasti u Kini i Indiji nisu dovoljno pametne da shvate šta su stvarni nacionalni interesi njihovih zemalja.

Podoljak je za ove dvije države rekao da imaju "nizak intelektualni potencijal", u intervjuu za kanal "Vlast vs Vašenko" objavljenom u utorak na Jutjubu.

Govoreći o sve većoj saradnji Pekinga i Nju Delhija sa Moskvom usljed sukoba u Ukrajini, on je rekao da Kina i Indija "ne analiziraju posljedice koraka koje čine".

On je optužio Kinu, Indiju i Tursku da "zarađuju novac" na sukobu između Moskve i Kijeva jer kako je rekao kineske vlasti vjeruju da je to u nacionalnim interesima njihove zemlje, iako je Pekingu bolje da se distancira od Rusije jer je to "arhaična nacija koja uvlači Kinu u nepotrebne sukobe", rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave Podoljaka, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekla da ne zna pozadinu "primjedbi ove osobe", ali da bi on trebalo da ih razjasni.

Mao je podsjetila da je Peking uvijek imao "odgovoran" stav prema sukobu u Ukrajini, neprestano pozivajući na prekid neprijateljstava i političko rješenje krize.

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

Podoljak je na društvenoj mreži Iks, odnosno bivšem Tviteru pokušao da se opere, tvrdeći da su ruski mediji njegove izjave izvukli iz konteksta,

Kina, Indija i Turska "jasno zaslužuju" preuzimanje važnih uloga na međunarodnoj sceni, ali, ističe Podoljak, "globalni svijet je mnogo širi od čak i najpromišljenijih regionalnih nacionalnih interesa".

Moskva, sa kojom Ankara, Nju Delhi i Peking održavaju veze, "demonstrativno pokušava da potkopa temelje globalnog svijeta", ustvrdio je on.

Kijev opet napao Krim: Ruska PVO oborila 11 dronova, uništeno pet bespilotnih čamaca

Kijev opet napao Krim: Ruska PVO oborila 11 dronova, uništeno pet bespilotnih čamaca

On ipak nije prvi prvi visokorangirani ukrajinski zvaničnik koji je dao pogrdne komentare o azijskim zemljama. U avgustu je Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, sugerisao da su Azijati manje humani u poređenju sa Evropljanima, uključujući Ukrajince.

"Dobar sam sa Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju sasvim drugu kulturu, viziju. Naša ključna razlika je što imamo humanost", rekao je Danilov, prenosi RT.

Пратите нас и путем Вибера