Ухапшен младић

Невјероватна превара у Албанији: Лажна унука Едија Раме дигла на ноге и америчку амбасаду

  • 25.07.2024. 11:13

Албанска полиција ухапсила је младића који има 20 година, осумњиченог да је, представљајући се као унука албанског премијера, покренуо превару у коју је увукао Министарство просвјете и друге образовне установе широм Албаније, а због свега је морала да реагује и амбасада САД.

Лажна унука Едија Раме, која чак и није женско, ухваћена је у невјероватној превари, која је цијелу државу, али и америчку амбасаду дигла на ноге.

Полиција у Албанији ухапсила је младића (20), због сумње да је био дио невјероватне преварантске шеме, у којој су се на удару нашле образовне установе широм земље. Суд у Тирани одредио је притвор младићу који се сумњичи да је починио кривична дјела рачунарска превара и фалсификовање исправа.

Медији јављају да је ухапшен Ермес Хоџали, који је, представљајући се као унука албанског премијера покренуо превару у коју је увукао Министарство просвјете и друге образовне установе широм Албаније.

Огласио се мушкарац који је био са најљепшом руском бајкерком, открио како је погинула

Огласио се мушкарац који је био са најљепшом руском бајкерком, открио како је погинула

Наиме, стотине ученика, наставника и радника у образовању широм Албаније учествовали су у лажном програму, које је ученицима давало лажну наду да ће бесплатно отићи у САД и тамо наставити школовање.

Медији пишу да је створен лажни пројекат назива "Хајде да причамо о САД 2023", преко којег су средњошколци лажно увјеравани да ће као учесници пројекта моћи бесплатно да отпутују у Америку.

Ова превара трајала је мјесецима све док, након завршене истраге тужилаштва у Тирани, ове седмице није ухапшена "Клеа Рама", односно Ермес Хоџали, који се сумњичи да се лажно представљао као Рамина унука.

Хрватска прогласила Мандића, Кнежевића и Бечића персонама нон грата

Хрватска прогласила Мандића, Кнежевића и Бечића персонама нон грата

Све је почело у мају 2023. године, када је виртуелна особа по имену Клеа Рама издала 19 сертификата студентима школе "Али Деми" у Валони за учешће у пројекту "Хајде да причамо о САД 2023", а на сертификатима је стајао потпис Аманде Р., службенице америчке амбасаде у Тирани.

Послије извјесног времена, вијест о овоме стигла је до амбасаде, а дипломата негирала је пред тужиоцем да је била укључена у овај пројекат. Вјештачењем је утврђено и да њен потпис уопште не одговара потпису који се нашао на сертификатима.

Читав случај захтијевао је даљу истрагу, а онда је откривено да је Клеа Рама, која се представља као унука премијера Албаније Едија Раме, успјела да успостави комуникацију са високо позиционираним званичницима у Министарству просвјете, али је нико од њих никад уживо није срео, пише "Вокс њуз", а преноси РТ Балкан.

Археолошко откриће у Билећи: Остаци цркве из четвртог вијека

Археолошко откриће у Билећи: Остаци цркве из четвртог вијека

Замјеница министра Нина Гуга, директорка Агенције за предуниверзитетско образовање Резарта Ала и други челници Министарства нашли су се на листи комуникација лажне Рамине унуке.

У јуну 2024. Клеа Рама, која се увијек представља као премијерова унука, ступа у контакт са образовном директорком Љешу, Валентином Шутом.

У комуникацији, Клеа тражи од званичника Љеша да помогну њеном пријатељу Ермесу Хоџалију да спроведе пројекат за омладинска позоришта. У преписци Клеа даје Хоџалијеве податке и обавјештава директорку да је он студент Академије умјетности.

Тада директорка Клеи савјетује да контактира првог човјека за културу у градској скупштини, али Клеа одговара да не може директно да се обрати јер "дјед Рама не дозвољава да прича за званичницима, пошто би био проблем да се за то сазна".

Француски плес по ивици италијанског сценарија: Трка с временом и дуг од 112 милијарди евра

Француски плес по ивици италијанског сценарија: Трка с временом и дуг од 112 милијарди евра

Ово је био први "аларм" и уједно и прва грешка коју је направила "Клеа Рама", која је до тада успијевала да постоји само виртуелно. Тада је тужилаштво, које је покушало да установи ко се крије иза лика Клее Рама, почело да сумња да је стварни преварант заправо Ермес Хоџали.

Хоџали је испитан, са намјером да се сазна ко је његова пријатељица Клеа, а тада је откривена и цијела превара.

Америчка амбасада у Тирани је 6. јуна објавила саопштење у којем наводи да пројекат познат као "Хајде да разговарамо о САД '24" обмањује тврдњом да га финансира америчка влада, јер нема никакве везе са Амбасадом САД и Стејт Департментом.

Као да желе да погину: Преко дупле пуне линије претиче камион у тунелу!

Као да желе да погину: Преко дупле пуне линије претиче камион у тунелу!

"Позивамо грађане Албаније да буду опрезни са преварама у којима се гарантује бесплатно путовање у САД, као и бесплатне америчке визе", навели су у саопштењу.

Највећа енигма о овој шеми јесте како су девет мјесеци ученици и наставници били укључени у пројекат за који се тврдило да има подршку владе САД, када такво партнерство није постојало.

Сви наставници и руководиоци школа које је албански портал "Фактоје" контактирао рекли су да се осјећају угрожено да би јавно говорили, али да су се у овај посао укључили након што су "добили званичне мејлове од просветних управа".

Американац се зачудио због Новакове изјаве: ''Никада не бих признао''

Американац се зачудио због Новакове изјаве: ''Никада не бих признао''


Из прикупљених чињеница и свједочења произилази да је до сада превара тврдња да је овај пројекат подржао амерички Стејт департмент и да је Клеа Рама представљала америчку администрацију, те да је студентима лажно обећавано бесплатно путовање у САД и стипендије.

Међутим, студенти признају да до ове фазе од њих није тражен новац, што потврђује и транскрибовани разговор између њих и Клее Раме.

Шта је могао бити крајњи циљ?

Експерт за криминалистику Ервин Карамучо рекао је за "Фактоје" да није искључено да био новац био тражен у некој другој фази, када би студенти осјетили да су близу америчког сна. Такође је могуће да су ова деца и њихови родитељи укључени у ову шему у политичке сврхе и да је Министарство злоупотребљено.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.