Uhapšen mladić

Nevjerovatna prevara u Albaniji: Lažna unuka Еdija Rame digla na noge i američku ambasadu

  • 25.07.2024. 11:13

Albanska policija uhapsila je mladića koji ima 20 godina, osumnjičenog da je, predstavljajući se kao unuka albanskog premijera, pokrenuo prevaru u koju je uvukao Ministarstvo prosvjete i druge obrazovne ustanove širom Albanije, a zbog svega je morala da reaguje i ambasada SAD.

Lažna unuka Еdija Rame, koja čak i nije žensko, uhvaćena je u nevjerovatnoj prevari, koja je cijelu državu, ali i američku ambasadu digla na noge.

Policija u Albaniji uhapsila je mladića (20), zbog sumnje da je bio dio nevjerovatne prevarantske šeme, u kojoj su se na udaru našle obrazovne ustanove širom zemlje. Sud u Tirani odredio je pritvor mladiću koji se sumnjiči da je počinio krivična djela računarska prevara i falsifikovanje isprava.

Mediji javljaju da je uhapšen Еrmes Hodžali, koji je, predstavljajući se kao unuka albanskog premijera pokrenuo prevaru u koju je uvukao Ministarstvo prosvjete i druge obrazovne ustanove širom Albanije.

Oglasio se muškarac koji je bio sa najljepšom ruskom bajkerkom, otkrio kako je poginula

Oglasio se muškarac koji je bio sa najljepšom ruskom bajkerkom, otkrio kako je poginula

Naime, stotine učenika, nastavnika i radnika u obrazovanju širom Albanije učestvovali su u lažnom programu, koje je učenicima davalo lažnu nadu da će besplatno otići u SAD i tamo nastaviti školovanje.

Mediji pišu da je stvoren lažni projekat naziva "Hajde da pričamo o SAD 2023", preko kojeg su srednjoškolci lažno uvjeravani da će kao učesnici projekta moći besplatno da otputuju u Ameriku.

Ova prevara trajala je mjesecima sve dok, nakon završene istrage tužilaštva u Tirani, ove sedmice nije uhapšena "Klea Rama", odnosno Еrmes Hodžali, koji se sumnjiči da se lažno predstavljao kao Ramina unuka.

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

Sve je počelo u maju 2023. godine, kada je virtuelna osoba po imenu Klea Rama izdala 19 sertifikata studentima škole "Ali Demi" u Valoni za učešće u projektu "Hajde da pričamo o SAD 2023", a na sertifikatima je stajao potpis Amande R., službenice američke ambasade u Tirani.

Poslije izvjesnog vremena, vijest o ovome stigla je do ambasade, a diplomata negirala je pred tužiocem da je bila uključena u ovaj projekat. Vještačenjem je utvrđeno i da njen potpis uopšte ne odgovara potpisu koji se našao na sertifikatima.

Čitav slučaj zahtijevao je dalju istragu, a onda je otkriveno da je Klea Rama, koja se predstavlja kao unuka premijera Albanije Еdija Rame, uspjela da uspostavi komunikaciju sa visoko pozicioniranim zvaničnicima u Ministarstvu prosvjete, ali je niko od njih nikad uživo nije sreo, piše "Voks njuz", a prenosi RT Balkan.

Arheološko otkriće u Bileći: Ostaci crkve iz četvrtog vijeka

Arheološko otkriće u Bileći: Ostaci crkve iz četvrtog vijeka

Zamjenica ministra Nina Guga, direktorka Agencije za preduniverzitetsko obrazovanje Rezarta Ala i drugi čelnici Ministarstva našli su se na listi komunikacija lažne Ramine unuke.

U junu 2024. Klea Rama, koja se uvijek predstavlja kao premijerova unuka, stupa u kontakt sa obrazovnom direktorkom Lješu, Valentinom Šutom.

U komunikaciji, Klea traži od zvaničnika Lješa da pomognu njenom prijatelju Еrmesu Hodžaliju da sprovede projekat za omladinska pozorišta. U prepisci Klea daje Hodžalijeve podatke i obavještava direktorku da je on student Akademije umjetnosti.

Tada direktorka Klei savjetuje da kontaktira prvog čovjeka za kulturu u gradskoj skupštini, ali Klea odgovara da ne može direktno da se obrati jer "djed Rama ne dozvoljava da priča za zvaničnicima, pošto bi bio problem da se za to sazna".

Francuski ples po ivici italijanskog scenarija: Trka s vremenom i dug od 112 milijardi evra

Francuski ples po ivici italijanskog scenarija: Trka s vremenom i dug od 112 milijardi evra

Ovo je bio prvi "alarm" i ujedno i prva greška koju je napravila "Klea Rama", koja je do tada uspijevala da postoji samo virtuelno. Tada je tužilaštvo, koje je pokušalo da ustanovi ko se krije iza lika Klee Rama, počelo da sumnja da je stvarni prevarant zapravo Еrmes Hodžali.

Hodžali je ispitan, sa namjerom da se sazna ko je njegova prijateljica Klea, a tada je otkrivena i cijela prevara.

Američka ambasada u Tirani je 6. juna objavila saopštenje u kojem navodi da projekat poznat kao "Hajde da razgovaramo o SAD '24" obmanjuje tvrdnjom da ga finansira američka vlada, jer nema nikakve veze sa Ambasadom SAD i Stejt Departmentom.

Kao da žele da poginu: Preko duple pune linije pretiče kamion u tunelu!

Kao da žele da poginu: Preko duple pune linije pretiče kamion u tunelu!

"Pozivamo građane Albanije da budu oprezni sa prevarama u kojima se garantuje besplatno putovanje u SAD, kao i besplatne američke vize", naveli su u saopštenju.

Najveća enigma o ovoj šemi jeste kako su devet mjeseci učenici i nastavnici bili uključeni u projekat za koji se tvrdilo da ima podršku vlade SAD, kada takvo partnerstvo nije postojalo.

Svi nastavnici i rukovodioci škola koje je albanski portal "Faktoje" kontaktirao rekli su da se osjećaju ugroženo da bi javno govorili, ali da su se u ovaj posao uključili nakon što su "dobili zvanične mejlove od prosvetnih uprava".

Amerikanac se začudio zbog Novakove izjave: ''Nikada ne bih priznao''

Amerikanac se začudio zbog Novakove izjave: ''Nikada ne bih priznao''


Iz prikupljenih činjenica i svjedočenja proizilazi da je do sada prevara tvrdnja da je ovaj projekat podržao američki Stejt department i da je Klea Rama predstavljala američku administraciju, te da je studentima lažno obećavano besplatno putovanje u SAD i stipendije.

Međutim, studenti priznaju da do ove faze od njih nije tražen novac, što potvrđuje i transkribovani razgovor između njih i Klee Rame.

Šta je mogao biti krajnji cilj?

Еkspert za kriminalistiku Еrvin Karamučo rekao je za "Faktoje" da nije isključeno da bio novac bio tražen u nekoj drugoj fazi, kada bi studenti osjetili da su blizu američkog sna. Takođe je moguće da su ova deca i njihovi roditelji uključeni u ovu šemu u političke svrhe i da je Ministarstvo zloupotrebljeno.

Pratite nas i putem Vibera